Ένα μουσείο για την Αθήνα στην Κατοχή – Αντίσταση και Μνήμη στην Μαρτυρική πόλη

Διαβάζεται σε 8'
Ένα μουσείο για την Αθήνα στην Κατοχή – Αντίσταση και Μνήμη στην Μαρτυρική πόλη
Συλλογή φωτογραφιών Χόιερ

Ο Σκηνοθέτης και Γραμματέας του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ Κυριάκος Αγγελάκος γράφει για την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα Μουσείο για την αντίσταση κατά του Ναζισμού και μνήμης για να τιμήσει τα θύματα της θηριωδίας και να αναδείξει την Αθήνα ως μαρτυρική πόλη.

Όταν το Φεβρουάριο του 2026 ανακαλύφθηκαν σε εμπορική διαδικτυακή πλατφόρμα οι φωτογραφίες των 200 κρατουμένων (μελών του ΚΚΕ, τροτσκιστών, αρχειομαρξιστών και άλλων πολιτών), οι οποίοι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Ναζιστικής Κατοχής στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, ένα ρίγος συγκίνησης κατέκλυσε όσους αντίκρυσαν τη θαρραλέα πορεία των μελλοθανάτων πατριωτών προς το εκτελεστικό απόσπασμα.

Το ΥΠΠΟ αγόρασε από τον Βέλγο συλλέκτη το μοναδικό αρχειακό υλικό των 262 φωτογραφιών και υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα Εθνικό Φωτογραφικό Αρχείο. 

Η ύπαρξη σημαντικών πρωτογενών αρχειακών πηγών και τεκμηρίων από την κοντινή ιστορικά περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής δημιουργεί την ανάγκη όχι μόνο της συλλογής και της οργάνωσης των, αλλά και της δημόσιας πρόσβασης και προβολής.

Μουσεία για την Αντίσταση κατά του Ναζισμού και μνήμης για τα θύματα της θηριωδίας του υπάρχουν σε αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πόλεις και μαρτυρικούς τόπους. Κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Αρκετά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσεία και τόπους μνήμης, ενώ σημαντικά είναι και τα μουσεία για τη Shoah στη Βαρσοβία, την Κρακοβία, το Παρίσι, το Άμστερνταμ κλπ.

Στην Ελλάδα τα σημαντικότερα μουσεία είναι των Καλαβρύτων, του Δίστομου, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες, το Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, και το Μουσείο ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην Καισαριανή.

Η Αθήνα, παρά το βαρύ τίμημα που πλήρωσε την περίοδο 1941-1944, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον λιμό, τους χιλιάδες αντιστασιακούς που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, τα σημαντικά χτυπήματα και τα σαμποτάζ στις δυνάμεις του Άξονα και των δοσιλόγων, τη διάσωση σημαντικού αριθμού Εβραίων συμπολιτών, τις μεγάλες παλλαϊκές διαδηλώσεις που πνίγηκαν στο αίμα, τις μάχες σώμα με σώμα στις γειτονιές, τα μπλόκα και την τρομοκρατία, δεν έχει ακόμα διαμορφώσει ένα μουσείο, έναν χώρο διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης και τιμής στα θύματα της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής.

Αυτή η ιστορική υποχρέωση πέφτει κυρίως στο Δήμο της Αθήνας. Να αναδείξει την Αθήνα ως Μαρτυρική πόλη, να μεταδώσει την ιστορική εμπειρία της Εθνικής Αντίστασης στις νεότερες γενιές, να κρατήσει ζωντανή την επαγρύπνηση των πολιτών στην εκκόλαψη των αυγών του φιδιού.

Το καλοκαίρι του 2024 η Τεχνόπολη και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων  διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση από τη Ναζιστική Κατοχή και τα 50 χρόνια από την πτώση της Δικτατορίας. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Η έκθεση στήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ιστορικού καθηγητή κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη και με τη συνδρομή των ιστορικών επιστημόνων των ΑΣΚΙ. Το αρχειακό υλικό ήταν πλούσιο και ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα της έκθεσης μεγάλη..

Την ίδια εποχή η έκθεση του ΚΚΕ στον χώρο του παλιού Εθνικού Τυπογραφείου, στο οποίο αργότερα στεγάστηκαν τα Δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, αποκάλυψε ένα επίσης πλούσιο και συνταρακτικό υλικό από την αντίσταση του ΕΑΜ στη Ναζιστική Κατοχή στην Αθήνα. Αξέχαστες εικόνες που στοιχειώνουν το μυαλό, οι φωτογραφίες του βασανισμένου γυμνού σώματος της Ηλέκτρας Αποστόλου. Λίγους μήνες αργότερα, το μοναδικό κτήριο της Σταδίου και Σανταρόζα επεστράφη με μια ακατανόητη απόφαση του Δημάρχου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρά το υψηλό κόστος ανακαίνισής του, πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πηγές του Δήμου, θα ήταν ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει το Μουσείο της Αθήνας στην Κατοχή.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Καταρχάς αποτελεί πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Αριστεράς.

Επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη υπήρξε μια προσπάθεια, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη  Γ. Πατούλη, να δημιουργηθεί το Μουσείο στο διώροφο κτίριο στρατωνισμού των ΕΣΑτζήδων στο Πάρκο Ελευθερίας. Το  συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στην Περιφέρεια ενώ τα υπόλοιπα του παλιού στρατοπέδου, των κελιών και των χώρων των βασανιστηρίων επί Δικτατορίας ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων.Το εγχείρημα δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ακόμα και αρχιτεκτονική μελέτη.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα του χώρου για τη δημιουργία του Μουσείου για την Αθήνα στην Κατοχή. 

Υπάρχει χώρος ελεύθερος και διαθέσιμος με χαμηλό κόστος παρεμβάσεων και σύντομες ημερομηνίες παράδοσης του έργου σε ο,τι αφορά τις εργασίες στο κτίριο. Είναι το πρώην Θεατρικό Μουσείο στην Ακαδημίας 50, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.   

Επιγραμματικά θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα που το καθιστούν ιδανικό χώρο για Μουσείο, μια πραγματικά εφικτή στο άμεσο μέλλον και οικονομική λύση:

  1. Διαθέτει όλες τις υποδομές από την προηγούμενη χρήση του ως Θεατρικό Μουσείου (πρόσβαση ΑΜΕΑ με ασανσέρ, τουαλέτες κλπ)
  2. Ο χώρος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση παρά την εγκατάλειψή του εδώ και μερικά χρόνια.
  3. Το κόστος για τη διαμόρφωση του χώρου είναι μικρό και συνίσταται κυρίως στην απομάκρυνση των βιτρινών και των υπολειμμάτων του παλιού μουσείου καθώς και στο ξήλωμα των ψευδοχωρισμάτων, καθώς και τα κόστη ανακαίνισης (βάψιμο, κουφώματα κλπ)
  4. Το συνολικό εμβαδόν του χώρου είναι 750 τμ, μαζί με τα 90 τμ της εισόδου του πρώτου ορόφου τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
  5. Το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει μια σημαντική υποδομή, το αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» χωρητικότητας  200 ατόμων με ικανοποιητική τεχνική υποδομή σε ήχο και εικόνα. Στο Αμφιθέατρο μπορούν να φιλοξενούνται ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις, ενημερώσεις, προβολές και ξεναγήσεις σχετικές με την περίοδο της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής, ιδιαίτερα σε μαθητικά κοινά και εκπαιδευτικούς.
  6. Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ήταν το πρώτο δημοτικό κτίριο που κατασκευάστηκε με έξοδα του Δήμου Αθηναίων τον 19ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Νοσοκομείο μέχρι το 1971. Συνορεύει με τα κτίρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας που είχαν ιστορικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Δυνάμεων Κατοχής, καθώς και το νεκροτομείο στο οποίο εναπόθεταν με τα κάρα τους νεκρούς του Λιμού. Επίσης βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 στην Κοραή 4.
  7. Η θέση του Πνευματικού Κέντρου είναι προνομιακή. Βρίσκεται στο μέσον της οδού Ακαδημίας, πάνω σε συγκοινωνιακές αφετηρίες λεωφορείων και σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» του Μετρό. Η νέα χάραξη της γραμμής 4 του Μετρό θα φέρει την έξοδο του νέου Σταθμού μπροστά στην είσοδο του Μουσείου.
  8. Θα χρειαστεί  μουσειολογική και ηλεκτρολογική-φωτιστική μελέτη. Αυτές οι μελέτες είναι αναγκαίες σε οποιονδήποτε χώρο επιλεγεί.
  9. Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα Ιστορικών,  ειδικευμένων στην περίοδο της Κατοχής για τη συλλογή και αξιολόγηση του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων.
  10. Οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Ληξιαρχείο, το Ιστορικό Αρχείο και άλλες, πρέπει να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία της Κατοχικής περιόδου που κατέχουν (ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχιακές αποφάσεις και εντολές, επίσημα έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π.) και να παραδώσουν τα υλικά στο νέο Μουσείο. Όλα τα τεκμήρια που συνδέουν την Ιστορία της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας με την Ιστορία της πόλης την περίοδο 1941-1944.  Τα αρχεία αυτά θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες και στους ιστορικούς ερευνητές της περιόδου.
  11. Η διαχείριση, η λειτουργία, η φύλαξη, η καθαριότητα και τα κόστη λειτουργίας του Μουσείου θα ανατεθούν στον ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη λειτουργίας όλου του κτιρίου και την τεχνογνωσία από τους πολιτιστικούς χώρους που διαχειρίζεται.
  12. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να αναζητήσει τις πηγές χρηματοδότησης και να εγγυηθεί τη μελλοντική λειτουργία του Μουσείου.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία του Μουσείου «Η Αθήνα της Κατοχής» στο κέντρο της Αθήνας είναι μια κίνηση πρώτης προτεραιότητας για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την πιο τραγική και ηρωική σελίδα της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους.

Είναι επίσης σημαντικό να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο τα ιστορικά κτίρια της Αθήνας και ν’ αποδοθούν στους πολίτες και όχι να μένουν αδειανά και ανεκμετάλλευτα. Ειδικά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων οφείλει να δικαιολογήσει την ονομασία του, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε Διοικητικό Κέντρο του ΟΠΑΝΔΑ.

Τέλος η Δημαρχία Χάρη Δούκα οφείλει να αφήσει και κάτι ακόμα στην πενταετή διοίκησή της εκτός από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αυτό ας είναι το Μουσείο της Αθήνας στην Κατοχή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

*Ο Κυριάκος Αγγελάκος είναι Σκηνοθέτης και Γραμματέας του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα