Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου
Εκκλησία στο Πεδίο του Άρεως Eurokinissi

Ποιοι έχουν σήμερα την τιμητική τους.

Σήμερα, το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Φιλητός, Φιλήτα, Φιλήτη,Λυδία, Λήδα, Λύδα * Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδών, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα Ματρώνα, Ματρόνα *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το SanSimera.gr, η Ματρώνα έζησε τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπηρέτρια της συζύγου ενός Ιουδαίου αξιωματούχου, που ονομαζόταν Παντίλλα. Χωρίς να το γνωρίζουν οι κύριοί της, η Ματρώνα έγινε χριστιανή και κάθε Κυριακή αφού συνόδευε την εβραία κυρία της μέχρι την είσοδο της συναγωγής, στη συνέχεια μετέβαινε να εκτελέσει τα χριστιανικά της καθήκοντα, στη χριστιανική εκκλησία. Οι άλλες υπηρέτριες, οι οποίες τη φθονούσαν, διότι είχε την εύνοια της κυρίας, την κατασκόπευσαν και την πρόδωσαν.

Η Παντίλλα κάλεσε τη Ματρώνα για να της πει εάν οι κατηγορίες αληθεύουν. Η Ματρώνα τότε με περισσό θάρρος ομολόγησε την πίστη της. Έξαλλη η Παντίλλα διέταξε να τη δείρουν ανελέητα και να τη ρίξουν στη φυλακή, όπου μετά από κακουχίες παρέδωσε το πνεύμα. Όμως και η σκληρή Παντίλλα τιμωρήθηκε, καθώς έπεσε κατά λάθος από το τείχος και σκοτώθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα