Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
Εκκλησία στα Τρίκαλα Eurokinissi

Ποια ονόματα περιλαμβάνει το εορτολόγιο την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν τα ονόματα Σιλβέστρος, Σύλβεστρος, Σιλβέστρα, Σίλβη, Σίλβα.

Άγιος Σίλβεστρος

Πάπας της Ρώμης από τις 31 Ιανουαρίου 314 έως τις 31 Δεκεμβρίου 335. Η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 31 Δεκεμβρίου και από την Ορθόδοξη στις 2 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σίλβεστρος.

Σύμφωνα με το Sansimera.gr, ο Σίλβεστρος γεννήθηκε πιθανώς στο Αβελίνο της Ιταλίας σε άγνωστο χρόνο και διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Μιλτιάδη. Κόσμησε τη Ρώμη με μεγαλοπρεπείς ναούς, όπως η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και η παλαιά Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο πάπας Σίλβεστρος δεν συμμετείχε στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), που διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα, αλλά έστειλε σε αυτή δύο αντιπροσώπους του, τον Βίτο και τον Βικέντιο.

Η παράδοση που θέλει τον πάπα Σιλβέστρο να βαπτίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο και ο αυτοκράτορας να του παραχωρεί την υπέρτατη αυθεντία στη διοίκηση της Ρώμης και στα εκκλησιαστικά ζητήματα όλης της ρωμαϊκής επικράτειας με την «Donatio Constantini» («Κωνσταντίνειο Δωρεά»), δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα