Επεισόδια στον Ρέντη: Συγκλονίζει συνάδελφος του αστυνομικού – “Τον σώσαμε υπό συνθήκες πολέμου”

Διαβάζεται σε 9'
ΜΑΤ σε επεισόδια (φωτογραφία αρχείου)
ΜΑΤ σε επεισόδια (φωτογραφία αρχείου) ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κρίσιμα 24ωρα για τον 31χρονο αστυνομικό που τραυματίστηκε στα επεισόδιο στον Ρέντη. Συγκλονίζει η μαρτυρία συναδέλφου του. Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις της Δευτέρας και τα στοιχεία που εξετάζει η ΕΛΑΣ.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” στου Ρέντη.

Ο 31χρονος, που δίνει μάχη για τη ζωή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά, το οποίο εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (9/12) νέο ιατρικό ανακοινωθέν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση. Δερματικό θερμικό έγκαυμα στον μηρό και πέριξ του τραύματος».

Ο παππούς του νεαρού αστυνομικού μίλησε στο MEGA για τον εγγονό του που δίνει στο νοσοκομείο, την πιο μεγάλη μάχη, τη μάχη για τη ζωή . “Σταθερή είναι αλλά είναι κρίσιμη η κατάσταση. Καλό παιδί, έφυγε από το Λύκειο πήγε έδωσε στη σχολή, πέρασε στη σχολή κατευθείαν, πήγε στα ΜΑΤ στην Αθήνα. Από την Αθήνα εκεί πέρα πήγαιναν όλα καλά, ώσπου ήρθε αυτή η καταραμένη ώρα και τον χτύπησαν, κατά τα αλλά η κατάσταση του είναι κρίσιμη“.

Στο πλευρό του υπαρχιφύλακα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι δικοί του άνθρωποι. “Εκεί είναι όλοι και η κόρη μου και η αδελφή του και ο γαμπρός μου είναι εκεί, όλοι εκεί. Δίδυμα είναι δυο αδέλφια” δήλωσε.

Αξιοποιήσιμα βίντεο στα χέρια των αρχών, στο στόχαστρο δύο που διαφεύγουν

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αρχές έχουν στα χέρια τους δύο βίντεο με αξιοποιήσιμο υλικό και προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό.

Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, η Ασφάλεια διαθέτει πληροφορίες κατά τις οποίες περισσότερα από δυο άτομα μετά τις επιθέσεις στα ΜΑΤ δεν κατέφυγαν στο γήπεδο, δηλαδή διέφυγαν και δεν προσήχθησαν.

“Τον σώσαμε υπό συνθήκες πολέμου” – Μαρτυρία συναδέλφου του 31χρονου

Την ώρα που ο 31χρονος αστυνομικός χαροπαλεύει, συνάδελφός του που είδε τι συνέβη, περιέγραψε στην ΕΡΤ τις συγκλονιστικές στιγμές του φρικτού τραυματισμού του.

Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από συναδέλφους της διμοιρίας. Του έκαναν τουρνικέ εν μέσω μάχης. Οι επιθέσεις ήταν αδιάκοπες, σφοδρότατες με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Μια φωτοβολίδα από τις πολλές του ρίξανε, ναυτικού τύπου, βρήκε στόχο και τραυμάτισε τον συνάδελφο στον αριστερό μηρό. Οπισθοχώρησε για λίγα μέτρα και έπεσε κάτω στο δρόμο, με την ναυτική φωτοβολίδα να καίει στο πόδι του. Δύο εκ των ανδρών, του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και κλήθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ για να έρθει στο σημείο. Σχετικά ήρθε γρήγορα το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας”, είπε ο αστυνομικός.

Στη συνέχεια, περιέγραψε καρέ – καρέ τις προσπάθειες των συναδέλφων του να σώσουν τον 31χρονο μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όλα αυτά τη στιγμή που γύρω τους έπεφταν αναρίθμητες μολότοφ και φωτοβολίδες.

Προσπάθησε ένας αστυνομικός της διμοιρίας να του αφαιρέσει τη φλεγόμενη φωτοβολίδα από το πόδι, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς κάηκαν τα γάντια που φορούσε. Προσπαθήσαμε να την σβήσουμε με πυροσβεστήρες αλλά δεν έσβηνε, καθώς αυτός είναι και ο ρόλος της ναυτικής φωτοβολίδας, να καίει κάτω από το νερό. Ο συνάδελφος δεν έχασε αμέσως τις αισθήσεις του, αλλά πονούσε φρικτά. Στη συνέχεια έχασε πολύ αίμα και του έπεσε η πίεση. Όταν τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της απώλειας αίματος. Ήταν πολύ άτυχος. Η ναυτική φωτοβολίδα γκέλαρε στο οδόστρωμα και είχε ανοδική πορεία. Πέρασε ανάμεσα από την ασπίδα του και τον εξοπλισμό του, και καρφώθηκε στο μηρό. Ήταν πολύ σφοδρές οι επιθέσεις. Έπεσαν σίγουρα δέκα ναυτικές φωτοβολίδες με πυροσωλήνα, και αναρίθμητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί“.

Ο αστυνομικός συνέχισε περιγράφοντας ότι οι προσπάθειες των συναδέλφων του να βοηθήσουν τον 31χρονο, εκτυλίσσονταν σε συνθήκες πολέμου. “Έριχναν μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και πάνω τους είχαν προσαρμόσει μασούρια δυναμίτιδας. Αν δείτε το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φαίνονται κάτι μανιτάρια που οι φλόγες φτάνουν τα 3 με 4 μέτρα. Τα επεισόδια κράτησαν δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Ο συνάδελφός μου τραυματίστηκε μετά το πρώτο πεντάλεπτο, και αφού είχαμε δεχτεί σφοδρές επιθέσεις. Εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν επί τούτου για να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Το τουρνικέ που του έκαναν οι συνάδελφοι, όπως είπαν οι γιατροί, του έσωσαν την ζωή και του έδωσαν το δικαίωμα να παλέψει για την ζωή του“.

Ολοκληρώθηκε η λήψη αποτυπωμάτων, DNA και ιχνών πυρίτιδας – Τα στοιχεία που εξετάζει η ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό.

Μέσα από τη μέθοδο του DNA, των αποτυπωμάτων, τις καταθέσεις και την ανάλυση του οπτικού υλικού, οι αρχές επιχειρούν να συλλέξουν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στον δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤοπτικό υλικό από δύο κάμερες εκτός από αυτές που υπάρχουν εξωτερικά του γηπέδου, αναλύεται στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ για να ταυτοποιηθούν οι δράστες.

Το Σάββατο (09/12) ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λήψης αποτυπωμάτων, DNA και τυχόν ιχνών πυρίτιδας από όλους τους προσαγόμενους στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη και αφέθηκαν 423 ελεύθεροι, καθώς ο τελευταίος κρατήθηκε για καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος του και όχι για τα επεισόδια. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό που κρατήθηκε για καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε για διακίνηση μεταναστών.

Όλοι οι προσαχθέντες έδωσαν δείγματα για πυρίτιδα, περίπου 10 άτομα όμως αρνήθηκαν να δώσουν DNA και ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία.

Τουλάχιστον για 60-70 από αυτούς προέκυψε πως είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για πλήθος παρανομιών και συγκεκριμένα, για τον νόμο περί αθλητικής βίας, για ναρκωτικά, ακόμα και για ληστείες και βιασμούς.

 

Η έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη θεωρείται δεδομένο ότι θα κρατήσει καιρό, καθώς 424 δείγματα για να ελεγχθούν ένα προς ένα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλές ημέρες ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παράλληλα γίνεται ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών και λαμβάνονται καταθέσεις διαρκώς, ενώ χθες κλήθηκαν και πέρασαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής κάποιο παλιοί γνώριμοι των Αρχών προς αναζήτηση και διασταύρωση πληροφοριών.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στο σημείο του τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού, πέριξ του γηπέδου και εντός αυτού.

Πέριξ του γηπέδου και στο επίμαχο σημείο εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και υπολείμματα φωτοβολίδων και εντός του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα μαχαίρι και εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδας, για το οποίο δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν είναι από την επίμαχη ή άλλη φωτοβολίδα, κάτι που θα προκύψει από τις αναλύσεις των εργαστηρίων αφού η Αστυνομία έχει στην διάθεσή της και την βολίδα της φωτοβολίδας που καρφώθηκε στο πόδι του αστυνομικού.

Φωτοβολίδες, μαχαίρια και κουκούλες – Φωτογραφίες της ΕΛΑΣ από κατασχεμένα αντικείμενα

Οι αρχές έχουν συλλέξει φωτοβολίδες, μαχαίρια, μπουκάλια και κουκούλες, ευρήματα από τη νύχτα των επεισοδίων στου Ρέντη, ενώ παράλληλα αναζητείται ο δράστης για τη επίθεση στον αστυνομικό.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη – Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις της Δευτέρας

Το πρωί του Σαββάτου (09/12) πραγματοποιήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σκιαγράφησε ο εκπρόσωπός της. “Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια”, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μέσω του ΣΚΑΙ, και προανήγγειλε χαρακτηριστικά “την εφαρμογή αποφάσεων που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες”, ενώ σημείωσε πως με τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όσοι καταδικάζονται πλέον για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή.

Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι οι πρέπει να “σπάσει” επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας εντός και εκτός γηπέδων. “Δεν πάει άλλο” έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αποφασισμένος να πάρει σκληρές αποφάσεις.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα (11/12) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα βασικά σενάρια που έχουν “πέσει στο τραπέζι”:

  • “Λουκέτο” στους οργανωμένους οπαδούς
  • Αγώνες χωρίς φιλάθλους
  • Διακοπή πρωταθλημάτων
  • Ευρωπαϊκός αποκλεισμός ομάδων

Συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία της των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα