Επικίνδυνο κήρυγμα από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης: “Μη φοράτε μάσκες”

Επικίνδυνο κήρυγμα από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης: “Μη φοράτε μάσκες”

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκες μέσα στις εκκλησίες "για να μην φυλακίζουν την πίστη τους".

Νέο κήρυγμα σκοταδισμού, αυτή τη φορά από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ο οποίος προέτρεψε τους πιστούς να μη φοράνε μάσκες για να μη… “φυλακίζουν την πίστη” τους όπως είπε.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος βρέθηκε στη θεία λειτουργία για τον εορτασμό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκες μέσα στις εκκλησίες “για να μην φυλακίζουν την πίστη τους” την ώρα που εκείνοι τηρούσαν κανονικά τα μέτρα προστασίας μέσα στην εκκλησία, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο ίδιος προέβη σε τέτοια παραίνεση από μικροφώνου, καθώς φέρεται ότι έκανε ακριβώς το ίδιο και τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου όταν κι επισκέφτηκε την μονή Αγκαράθου.

“Όσοι βρίσκεστε μέσα στην εκκλησία βγάλτε τις μάσκες. Η πίστη μας δεν φυλακίζεται, η Παναγία μας ελευθερώνει”, φαίνεται πως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, παρουσία πλήθους πιστών αλλά και τοπικών αρχών.

Λίγες ώρες αργότερα, με δηλωσή του ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Μεθόδιος Βερνιδάκης έκανε λόγο για αήθη επίθεση και ανηθικότητες διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα.

Όπως υποστήριξε: “Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απαντώντας σε ερώτηση για τις μάσκες και όσους αντιδρούν με τη χρήση τους, επισήμανε ότι όποιος θέλει μπορεί να την αφαιρέσει. Δεν προέτρεψε τους πιστούς να αφαιρέσουν τις μάσκες, όλα αυτά δεν ισχύουν. Ούτε έκανε λόγο για φυλακισμένη πίστη, αυτή η δήλωση είναι ανύπαρκτη. Εξάλλου οι δηλώσεις έγιναν μετά τη θεία λειτουργία όπου το 98% των πιστών φορούσε μάσκα”.

Όπως τόνισε ο Πρωτοσύγγελος η Εκκλησία της Κρήτης παραμένει σταθερή στη θέση που έχει μέχρι σήμερα για τις μάσκες και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το creta24 δημοσίευσε πάντως βίντεο με τον Αρχιεπίσκοπο να “εξηγεί” την ατάκα του.

Θυμίζουμε πως η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική με ΚΥΑ, περιλαμβανομένων και των χώρων λατρείας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι ιερείς.

Συγκεκριμένα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας “κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τόσο κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή”.

Και προστίθεται:

“Από το μέτρο εξαιρούνται οι ιερείς και το απαραίτητο για την τέλεση της λατρείας βοηθητικό προσωπικό, όπως ιεροψάλτες, μόνο όμως κατά την ώρα που πραγματοποιείται η λειτουργία ή άλλη λατρευτική σύναξη”.

Υπέρ της χρήσης μάσκας στις εκκλησίες έχει ταχθεί άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

“Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν πρέπει να κάνουμε υπακοή. Χρειάζεται όμως μια εξήγηση, η οποία έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα.

Δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, στις πλαζ, όπου γίνονται οι συναθροίσεις να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στον χώρο της εκκλησία. Εμείς λοιπόν, θα υπακούσουμε σε αυτό που θα μας πουν οι ειδικοί” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Σήμερα άλλωστε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφτασε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, φορώντας την απαραίτητη μάσκα, ενώ θερμομετρήθηκε όπως προβλέπεται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ(ΑΥΓ 2020)--Συνεδριαση της Ιερας Συνοδου --Τελευταια συνεδριαση της Συνοδου 2019-2020 ΦΩΤΟ /ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

 

Με αυτό τον τρόπο έστειλε το δικό του μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα