Επιμένει μέχρι το μεσημέρι η αφρικανική σκόνη – Πρωτόγνωρες εικόνες

Διαβάζεται σε 9'
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Αποκαλυπτικές εικόνες αντίκρυσαν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας χθες, καθώς ο ουρανός καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα αφρικανικής σκόνης. Από το μεσημέρι θα αρχίσει να υποχωρεί.

Όλη την Ανατολική Μεσόγειο επηρέασε το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνηςMinerva red” που “κατάπιε” όλη τη χώρα, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες, ειδικά στην Αττική και σε περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, όπου ο ουρανός “βάφτηκε” πορτοκαλί.

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας, το πρωί της Τρίτης (23/04), δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο AQUA της NASA το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 αποτυπώνει το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο meteo

Η ορατότητα περιορίστηκε και η ατμόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα αποπνικτική, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ το ίδιο συνέβη και σε πολλές πόλεις της επαρχίας, στις οποίες σημειώθηκε ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στην Καλαμάτα, όπου η ατμόσφαιρα θύμιζε περισσότερο Κάιρο, με το σκηνικό να παραπέμπει σε αμμοθύελλα.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες έφεραν τεράστιες ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εικόνες όπως τις κατέγραψαν οι live web κάμερες του weather-messinia:

Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα messinialive.gr
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα messinialive.gr
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα messinialive.gr

Η #σκόνη έγινε νούμερο ένα τρεντ στην πλατφόρμα X, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι χρήστες του διαδικτύου μοιράζονταν εικόνες από διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία είχαν “εξαφανιστεί” πίσω από ένα πορτοκαλί σύννεφο σκόνης.

Όπως φαίνεται πάντως, το φαινόμενο περιορίζεται σημαντικά από σήμερα καθώς, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα.

Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να επικρατήσουν δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, που, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, αποτρέπουν την “επίσκεψη” αφρικανικής σκόνης.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Αφρικανική Σκόνη: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Αφρικανική σκόνη INTIME

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη (24/04)

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα προβλέπεται στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί θα αρχίσει να μειώνεται. Επισημαίνεται όμως ότι αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους στα ορεινά έως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ εκ νέου στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν σε 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα