Εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης σε Αττική, Ήπειρο και Θεσσαλία

Εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης σε Αττική, Ήπειρο και Θεσσαλία

Τα μέλη των κυκλωμάτων φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 120 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τις 95.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκαν ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε περιοχές της Αττικής καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Ηγουμενίτσας.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, οργανώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αστυνομικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας.

 

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, συνελήφθησαν χθες και σήμερα, συνολικά 9 άτομα, μέλη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, τρία άτομα (δύο Έλληνες, ηλικίας 48 και 35 ετών και ένας 70χρονος αλλοδαπός), σε περιοχές της Αττικής, ένας 42χρονος Έλληνας, αρχηγός της μίας οργάνωσης και μία 47χρονη αλλοδαπή, στη Λάρισα, τρεις Έλληνες, ηλικίας 22, 58 και 68 ετών και στη Χαλκίδα, ένας 52χρονος Έλληνας.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές ομάδες ακόμη πέντε άτομα, εκ των οποίων ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και αρχηγικό μέλος της δεύτερης οργάνωσης ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρία ακόμα άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από τις εγκληματικές οργανώσεις.

Η αποδόμηση των κυκλωμάτων, η σύλληψη των μελών τους καθώς και ο εντοπισμός των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, είναι αποτέλεσμα συστηματικής «διεισδυτικής» έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία, ευρήματα και ερευνητικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και παράλληλη διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον κατά το τελευταίο πεντάμηνο, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών (κυρίως κοκαΐνης), αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Όσον αφορά την πρώτη οργάνωση , αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος Έλληνας συλληφθείς και μέλη άλλα 9 άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Αναφορικά με την δεύτερη οργάνωση, αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος Έλληνας, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και μέλη άλλα τρία άτομα και δραστηριοποιούνταν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη οργάνωση προμηθεύονταν τα ναρκωτικά που διακινούσε από τα μέλη της πρώτης οργάνωσης.

Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Προσδιορίζεται ότι κατά το διάστημα διερεύνησης της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τις 95.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών και με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οικίες των δραστών καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 281,5 γραμμαρίων, εκτιμώμενης αξίας έως 30.000 ευρώ περίπου, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 785,45 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 27.095 ευρώ, ως προερχόμενο από την διακίνηση ναρκωτικών και 13 ναρκωτικά χάπια, υλικά ανάμειξης ναρκωτικών ουσιών.

Πρόσθετα, εντοπίστηκε πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, ένα αεροβόλο περίστροφο, δύο κυνηγητικά όπλα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πλήθος σημειώσεων, δύο μεταλλικοί τρίφτες. Επιπλέον, κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δράσης των δύο οργανώσεων. Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα