Εξαρθρώθηκε τεράστιο δίκτυο διανομής με ποτά “μπόμπες” που δρούσε σε όλη την χώρα

Εξαρθρώθηκε τεράστιο δίκτυο διανομής με ποτά “μπόμπες” που δρούσε σε όλη την χώρα

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή από την Βουλγαρία, παρασκευή, επανατυποποίηση, νόθευση και περαιτέρω διάθεση στην αγορά παράνομων αλκοολούχων ποτών

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ένα πολυεπίπεδο εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή από την Βουλγαρία, παρασκευή, επανατυποποίηση, νόθευση και περαιτέρω διάθεση στην αγορά παράνομων αλκοολούχων ποτών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έγιναν 9 συλλήψεις, οκτώ Έλληνες και ένας Βούλγαρος, μεταξύ των οποίων και ο «εγκέφαλος», εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Μάλιστα, ο Έλληνας “εγκέφαλος” είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο ξανά το 2016 και στις αρχές του 2019 όπου είχε αφεθεί ελεύθερος από την Δικαιοσύνη γιατί η σύλληψη είχε γίνει σε βαθμό πλημμελήματος. Ο ίδιος κάθε φορά συνέχιζε ακάθεκτος και είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα της Ασφάλειας Αθηνών, αφορά την περίοδο από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα.

Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, χιλιάδες πλαστές ετικέτες με διάφορες μάρκες αλκοολούχων ποτών και εξοπλισμός νόθευσης.

Το δίκτυο ήταν χωρισμένο σε τρεις υποομάδες που αλληλοσυνεργάζονταν και στην πλειονότητά τους τα μέλη της μίας ομάδας δεν γνώριζαν τα μέλη της άλλης, έφερναν την αιθυλική αλκοόλη και ποτά από την Βουλγαρία, τα νόθευαν εκ νέου και τα προωθούσαν στην αγορά, μέσω διαδικτυακών παραγγελιών τόσο σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ σε όλη την Ελλάδα, όσο και σε κάβες.

Η δραστηριότητα αυτή επέφερε τεράστια κέρδη για το κύκλωμα, εξίσου τεράστια οικονομική ζημία για το Κράτος και τους διαφυγόντες φόρους, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Οι κωδικοί στις συνομιλίες των μελών

Ιδιαίτερα ευφάνταστοι ήταν οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες του τα μέλη του δικτύου.

Συγκεκριμένα όταν περίμεναν κάποιο φορτίο το ονόμαζαν «μπανάνα», τα χρήματα «λουλούδια», το κονιάκ «Κ», το Haig H”, την μαστίχα «Μ», το Johnny Walker «άντρας» και αν ήταν black label «βλάκας», το Jack Daniels «αντεροβγάλτης» και την Absolut «χοντρές πουτ@@@ς».

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, ο Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης δήλωσε:

«Πρόκειται για μια υπόθεση που χειρίστηκε αποτελεσματικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία σε άρτια οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε προχθές, Τρίτη 5η Νοεμβρίου 2019, κατάφερε να αποδομήσει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να συλλάβει 9 ενεργά μέλη της.

Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρη εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κλπ.).

Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ώστε να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Πέρα από την οικονομική διάσταση της υπόθεσης θα ήθελα να επισημάνω και τις επιπτώσεις επιφέρουν οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτού του τύπου στον σημαντικό τομέα της δημόσιας υγείας, που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς σε κάθε βήμα, από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση της, επέδειξαν ιδιαίτερο επαγγελματισμό που μας οδήγησε σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό της υπόθεσης θα σας δώσει η Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου».

Για την ίδια υπόθεση, η εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου ανέφερε:

«Σε συνέχεια των όσων σας προανέφερε ο κ. Διοικητής μετά από πολύμηνες έρευνες και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που κατέληξαν στη συντονισμένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2019 σε οικίες – αποθήκες – καβάτζες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

Σε βάρος τους καθώς και έξι ακόμα άτομα που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εθνικού τελωνειακού κώδικα, απάτης – πλαστογραφίας – αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα σήματα και τον αγορανομικό κώδικα, όπως και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου), ένας τόνος και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλης, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων (αλκοολούχων ποτών), 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα, 4 Ι.Χ. αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες καθώς και το χρηματικό ποσό των 32.330 ευρώ.

Αναφορικά με τη δράση των υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης:

Η πρώτη υποομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καματερό Αττικής.

Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, αναλάμβανε η ίδια την παραποίηση-νόθευση των ποτών σε διαφορετικό ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επίσης στο Καματερό.

Τέλος, η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα – κάβες σε ολόκληρη την Αττική.

Πιο αναλυτικά:

Ο αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τον αρχηγό της δεύτερης υποομάδας και μέσω αυτού κατ’ επέκταση όλη την εγκληματική οργάνωση με νοθευμένα-παραποιημένα ή λαθραία αλκοολούχα ποτά. Για το λόγο αυτό είχε στην κατοχή του κοντέινερ στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου αποθήκευε τα λαθραία αλκοολούχα ποτά.

Αρχικά τα μέλη της τρίτης υποομάδας καθώς και πελάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούσαν σε παραγγελίες κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών από την δεύτερη υποομάδα. Στη συνέχεια τα μέλη της δεύτερης υποομάδας έδιναν παραγγελίες για τα αλκοολούχα ποτά στην πρώτη υποομάδα καθώς και άλλους προμηθευτές.

Έπειτα ακολουθούσε συνάντηση προκειμένου να παραδοθούν τα αλκοολούχα ποτά στους ενδιαφερόμενους σε χώρους όπου θα γινόταν αθέατη η συναλλαγή όπως για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων ή πάρκα. Επίσης, οι μεταφορές γίνονταν από συγκεκριμένο άτομο ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού κάθε υποομάδας.

Τέλος, η νόθευση-παραποίηση των αλκοολούχων ποτών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης υποομάδας που ήταν επιφορτισμένα με αυτό. Παράλληλα, ο χώρος φρόντιζαν να είναι μην ευδιάκριτος από τυχόν περίοικους και να βρίσκεται σε απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα