Εξάρχεια: Κανένα πρόβλημα με την κοπή δέντρων, λέει το ΣτΕ

Διαβάζεται σε 2'
Εξάρχεια: Κανένα πρόβλημα με την κοπή δέντρων, λέει το ΣτΕ
Αστυνομία στα Εξάρχεια EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι αναφέρει το ανώτατο δικαστήριο για την κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων στο πλαίσιο της απορριπτικής απόφασης του για την προσωρινή αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του μετρό.

Καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν βλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πλατεία Εξαρχείων και την κοπή των δέντρων που ξεκίνησε πριν από λίγα 24ωρα στο πλαίσιο κατασκευής της στάσης του μετρό.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση του Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση για προσωρινή αναστολή των εργασιών που κατέθεσαν 50 κάτοικοι της περιοχής.

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «στο αστικό περιβάλλον και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής των Εξαρχείων οι οποίες προκαλούνται ή ενδέχεται να προκληθούν από τις πρόδρομες εργασίες και την κατασκευή του επίμαχου ουσιώδους έργου υποδομής, έχουν προβλεφθεί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα», ενώ «η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό».

Πλέον αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι 50 κάτοικοι και έχει συζητηθεί ενώπιον του Ε’ τμήματος του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα