“Φάμπρικα” εκβιασμών στις φυλακές από την συμμορία που σκότωσε τον Ζαφειρόπουλο

“Φάμπρικα” εκβιασμών στις φυλακές από την συμμορία που σκότωσε τον Ζαφειρόπουλο
Στιγμιότυπο από φυλακές pixabay

Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής μπήκε η δραστηριότητα της συμμορίας των Αλβανών που κινούσε τα νήματα μέσα από τις φυλακές. Από τις έρευνες προέκυψε ολόκληρη «φάμπρικα» εκβιασμών σε βάρος δικηγόρων μέσα από τις φυλακές.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 ατόμων και συγκεκριμένα 5 Ελλήνων και 8 Αλβανών, οι οποίοι ενέχονται σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, ανάμεσά τους η δολοφονία Ζαφειρόπουλου, η απόπειρα δολοφονίας Αντωνόπουλου, ο πρόσφατος εκβιασμός σε βάρος ενός ακόμη δικηγόρου κλπ.

Η δραστηριότητα της συμμορίας των Αλβανών που κινούσε τα νήματα μέσα από τις φυλακές και στην οποία προστέθηκαν και Έλληνες, κάποιοι με προέλευση τα Εξάρχεια, μπήκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς οι Αρχές ερευνούσαν πιθανές προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών όμως δεν προέκυψε αυτό, αντιθέτως προέκυψε μεταξύ άλλων μία ολόκληρη «φάμπρικα» εκβιασμών σε βάρος δικηγόρων μέσα από τις φυλακές με απειλές ζωής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής ότι το οργανωμένο έγκλημα κινεί τα νήματα κυρίως εντός των φυλακών της χώρας και όχι εκτός αυτής, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα που οργάνωναν ήταν εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, «προστασία» και εκβιασμοί σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις, όπως έπρατταν και όταν ήταν ελεύθεροι.

Προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας διακριβώθηκε ότι τα άτομα αυτά, δρώντας στο πλαίσιο αλλά και στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις, υπό τη διεύθυνση, καθοδήγηση και συντονισμό των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, έγκλειστων σε καταστήματα κράτησης.

Πιο αναλυτικά, εμπλέκονται:

·Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, στις 3 Νοεμβρίου 2014, έξω από την οικία του στην Πεντέλη.

·Στην ανθρωποκτονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου, την 12-10-2017, εντός του δικηγορικού του γραφείου, στην Αθήνα.

·Σε υπόθεση εκβίασης δικηγόρου στην Αθήνα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, πριν από μερικές ημέρες. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολές σε τρία μέλη της οργάνωσης εκτός φυλακών, να αποσπάσουν από το δικηγόρο 3.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης με απειλές για τη ζωή του. Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

·Στην ανθρωποκτονία ενός εκ των Αλβανών ηθικών αυτουργών για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου στην Ε’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, στις 14 Ιανουαρίου 2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης τυγχάνουν ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης εκ των οποίων ο ένας ήταν και φυσικός αυτουργός στην δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Μπάκο και ένας από τους δράστες ήταν ο Μπραχιμάι που θέλησε να του κλείσει το στόμα λίγο πριν την έναρξη της δίκης για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου.

·Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος θαμώνων νυχτερινού κέντρου στο Μικρολίμανο, στις 22 Νοεμβρίου 2014, και

·στην απόδραση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού δύο Αλβανών, την ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2019. Όπως προέκυψε, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν και κατόπιν εντολών τους σε μη έγκλειστα μέλη της οργάνωσης, διευκόλυναν, τις συνθήκες απόκρυψης των αλλοδαπών που απέδρασαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών:

·Προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Λεκοτσάι, κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος του έγκλειστου Αλβανού Τούσα, στις 27 Ιανουαρίου 2019, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενος συγκεκριμένος Έλληνας, επίσης έγκλειστος, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία. Ο Τούσα μπορεί να μην είχε άμεση εμπλοκή στην δολοφονική επίθεση σε βάρος του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ήταν ο άνθρωπος όμως που σχεδίαζε την απόδραση ενός εκ των τριών ηθικών αυτουργών της δολοφονίας, της ομάδας Μπάκο, Λεκοτσάι και Όλντι και συγκεκριμένα σχεδίαζε την απόδραση του Λεκοτσάι με μία αιματηρή επίθεση που θα θύμιζε πρακτικές Πάσσαρη και απετράπη την τελευταία στιγμή από την έφοδο των αντρών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής στο σπίτι του στην Καλλιθέα.

·Διαπιστώθηκαν επίσης στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων (εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κλπ.), καθώς και λοιπές ενέργειες (διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης), προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης.

·Διακριβώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν – μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους, με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι όσα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού «δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης», όπως είχε αποδοθεί.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη από την Ελληνική Αστυνομία κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για πληθώρα βαρύτατων αδικημάτων ρίχνει φως και στα σοβαρά συμβάντα που το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στην απόδραση δύο Αλβανών κρατουμένων, τη δολοφονία ενός Αλβανού κρατουμένου από συγκρατουμένους του και, τέλος, τον θάνατο ενός ακόμα Αλβανού κρατουμένου.

Φαίνεται, ειδικότερα, τα συμβάντα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει προεχόντως στην ασφάλεια των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές, στην ενίσχυση των δομών αλλά και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, με όρους κράτους δικαίου. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα