Ινστιτούτο ΕΝΑ: Πολιτική προστασία, πυρκαγιές και απορρόφηση μόλις 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά, εικόνα αρχείου
Φωτιά, εικόνα αρχείου EUROKINISSI

Το NEWS 24/7 προδημοσιεύει το Focus Report του Ινστιτούτου ΕΝΑ για τον Τομέα Πολιτικής Προστασίας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο για μια σειρά περιοχών. Η κατάσταση αυτή συναγερμού, αναμένεται ότι θα αποτελέσει τον κανόνα για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και κρίσεων καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ετοιμότητα του Υπουργείου με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.

Μεγάλο μέρος των ανωτέρω αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Υπουργείο – με στοιχεία μέχρι και 31.03.2024 – καταγράφει την παρακάτω δυναμική:

  • τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. €
  • οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ
  • οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στα δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του Υπουργείου καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αναλυτικά τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και οι πληρωμές έως και 31/03/2024.

Προϋπολογισμός και Δαπάνες Ενταγμένων Έργων Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως 31/03/2024

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα