Φωτιά: Στις φλόγες για 15η ημέρα ο Έβρος – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Φωτιά: Στις φλόγες για 15η ημέρα ο Έβρος – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Φωτιά στον Έβρο INTIME NEWS

Συνεχίζεται για 15η μέρα η μάχη με την πυρκαγιά στον Έβρο, όπου τις επόμενες ώρες προβλέπονται δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες. Κρίσιμος παράγοντας η εξέλιξη της διεύθυνσης των ανέμων.

Για 15η ημέρα παραμένει σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Εβρο, έχοντας ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 20 συνάνθρωποί μας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρό και Γιαννούλη, ενώ κρίσιμος παράγοντας για την κατάσβεση παραμένει η εξέλιξη της διεύθυνσης των ανέμων.

Την Παρασκευή, πάντως, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ευνοούσαν συνεχώς της αναζωπυρώσεις, ενώ ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιά -το μοναδικό ανέπαφο σημείο- τυλίχθηκε κι εκείνο στις φλόγες.

Οι χειριστές των εναέριων μέσων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι τη δύση του ηλίου, αντιμετώπισαν δυσκολίες με την ορατότητα, λόγω των πυκνών καπνών που απλώνονται στην περιοχή.

Μάχη με τις φλόγες για 15 ημέρες

Οι Πυροσβέστες που παραμένουν στον Έβρο για 15 ημέρες είναι εξουθενωμένοι ενώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι στιγμές που βιώνουν με τον “αντίπαλο” είναι πραγματικά δύσκολες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα.

Έβρος: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Στο μεταξύ, προβλέπεται ακόμη μια δύσκολη ημέρα καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορίας 4- για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των πολιτών, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, από σήμερα το πρωί στις 7.30 έως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις δασικές περιοχές:

Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, αναδασώσεις Λουτρού, περιαστικό δάσος Νίψας, περιαστικό δάσος ‘Αβαντα, χώρος αναψυχής ‘Αβαντα – Αισύμης, αναδασώσεις και χώρος αναψυχής Μεσημβρίας, αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης, δασική περιοχή Δερβένι – Σλίβα (Παλιά Νίψα), χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι), χώρος αναψυχής Καλλιθέας, δάσος και χώρος αναψυχής Ιάνα, περιαστικό δάσος Παλαγίας (βόρεια, νότια και γήπεδο Παλαγίας), χώρος αναψυχής Λουτρών, δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού, κατασκήνωση Μάκρης, αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης, πλατανότοπος Μαΐστρου, περιαστικό δάσος Πυλαίας, περιαστικό δάσος Μελίας, περιαστικό δάσος Φερών, άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.), περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας – Λευκίμμη – Δαδιά – Γιαννούλη – Κοτρωνιά) δασική περιοχή Λευκίμης – Βυρίνης – Κιτρινόπετρας, χώρος αναψυχής «Κατρατζήδες», χώρος αναψυχής «Τρεις Βρύσες» και περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές του δασαρχείου Διδυμοτείχου (κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί της 2ης Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 22:00 το βράδυ της ίδιας μέρας, στις αναδασώσεις-χώρος αναψυχής Τσίγγλας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα