Φωτιές: Χωρίς ενεργές εστίες – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Διαβάζεται σε 4'
Κατάσβεση πυρκαγιάς
Κατάσβεση πυρκαγιάς Alexandros Litsardakis / SOOC

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σήμερα Κυριακή (23/6) καθώς οι πυρκαγιές σε Ροδόπη, Κερατέα, Άνδρο και Εύβοια έχουν οριοθετηθεί.

Χωρίς ενεργό πύρινο μέτωπο ξημέρωσε σήμερα, Κυριακή (23/6), με τις πυρκαγιές σε Ροδόπη, Κερατέα και Άνδρο, που εκδηλώθηκαν χτες, να έχουν οριοθετηθεί από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου (22/6) η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Άνω Δασκαλειό στην Κερατέα, σε αγροτοδασική έκταση όπου βρίσκονται διάσπαρτες οικείες.

Φωτιά Κερατέα
Φωτιά στην Κερατέρα

Μάλιστα εκδόθηκε και εντολή εκκένωσης της περιοχής, κατόπιν μηνύματος του 112, αλλά ευτυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

 

Ακολούθως, τεράστια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χωριό Σάπες Ροδόπης κοντά στο χωριό Ασκητές, όπου ήχησε το 112, το οποίο προειδοποιούσε τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο, το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο και αυτό το μέτωπο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακόμα δεν έχει γινεί γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που άφησε πίσω της η φωτιά, ωστόσο, είναι σίγουρο πως έχουν καεί ορισμένα ζώα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια μέσα ενώ πυροσβεστικές ενισχύσεις έφτασαν επίσης από Καβάλα, Ξάνθη και Σουφλί.

Να σημειωθεί ότι σε Άνδρο, Εύβοια και Σέρρες οι κάτοικοι πέρασαν επίσης ώρες αγωνίας μέχρι τα πύρινα μέτωπα οριοθετηθούν.

Πυροσβεστική: “Δώσαμε έναν πραγματικό πόλεμο”

“Αρχίζουν και καλυτερεύουν οι συνθήκες από θέμα αέρα τουλάχιστον, πέφτουν οι εντάσεις των ανέμων και οι ριπές που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέφτει και λίγο η θερμοκρασία, νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα είμαστε λίγο καλύτεραδήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλας Λαυράνος.

Φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την άμεση απόκριση. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι όλες αυτές τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Δώσαμε έναν πόλεμο πραγματικά, με καθημερινές ενάρξεις πυρκαγιών. Μιλάμε για πάνω από 300-400 ενάρξεις πυρκαγιών καθημερινά“, τόνισε ο κ. Λαβράνος.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή (23/6), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα