Ιερά Σύνοδος για ομόφυλα ζευγάρια: “Τα παιδιά δεν είναι κατοικίδια”

Διαβάζεται σε 4'
Ιερά Σύνοδος για ομόφυλα ζευγάρια: “Τα παιδιά δεν είναι κατοικίδια”
Ιερά Σύνοδος (Αρχείου) Eurokinissi

Εγκύκλιο, μέσω της οποίας παραθέτει τις θέσεις της για το ζήτημα της τεκνοθεσίας και του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου μια άκρως αναχρονιστική και ομοφοβική εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, στην οποία αναφέρονται οι θέσεις της για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην εν λόγω εγκύκλιο γίνονται γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους γάμους ανεξαρτήτως φύλου και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

Όπως αναμενόταν, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει τη διαφωνία της με τα σχέδια της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας αβάσιμη και αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία σχετικά με το δικαίωμα όλων στην τέλεση γάμου και την απόκτηση παιδιών.

Την εγκύκλιο υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ιερά Σύνοδος τοποθετείται κατά του πολιτικού γάμου γενικά και όχι μόνο του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς όπως αναφέρεται δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Σε ό,τι αφορά τις ομοερωτικές-ομοερωτικές τάσεις και πράξεις, σημειώνεται πως όλοι οι άνθρωποι, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες τους, είναι εξίσου τέκνα και εικόνες του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αναφορικά με την «ισότητα» στο γάμο και στην υιοθεσία, η εγκύκλιος παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ενωσιακό Δίκαιο. Καταγράφει ως ‘αναληθές’ το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προϋπάρχει νομικά μία αδικαιολόγητη ανισότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Όμως, τόσο βάσει του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 21) όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο γάμος προβλέφθηκε ρητά μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης, όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα, και δεν υποχρεούνται σε θέσπιση ομόφυλου γάμου ή δικαιώματος ομόφυλης γονεϊκότητας.

 

Η Ιερά Σύνοδος προτάσσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών και κατ’επέκταση, το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν με άνδρα πατέρα και γυναίκα μητέρα αντί υποκατάστατων λύσεων, όπως του γονέα Α και του γονέα Β (δύο μητέρες, δύο πατέρες). Τονίζεται πως τα δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως ‘εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης’, ενώ θεωρεί πως η ομόφυλη γονεϊκότητα θα ευνοούσε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων μητέρων.

Όπως σημειώνει, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ‘με το θεσμό της υιοθεσίας το κράτος οφείλει να παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη οικογένεια να το μεγαλώσει και όχι να παρέχει παιδιά σε όποιον θέλει να γίνει γονέας’.

Η εγκύκλιος, δε, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα