Ιερώνυμος: “Υπέρ της ελευθερίας του ατόμου, μην αλλάξει όμως η σύνθεση της κοινωνίας”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος SOOC

Την ένστασή του στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλες οικογένειες γνωστοποίησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αποκάλυψε ότι έβγαλε νέα ταυτότητα ενώ τοποθετήθηκε και για την οπαδική βία.

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και η οπαδική βία με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού τοποθετήθηκε το πρωί της Παρασκευής (15/12) σε συνέντευξή του στον ANT1 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αναφορικά με τα αυξανόμενα περιστατικά οπαδικής βίας και βίας στους νέους, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Θα ακολουθήσουν και ακόμα χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την παιδεία μας, τι θέλουμε από τα σχολεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά “ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης”, “τι έκανε ο Καραϊσκάκης”. Δεν υπάρχουν πια οι εικόνες τους στις αίθουσες… Απογύμνωσαν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας: «Το παιδί ζητάει πρότυπο. Δεν βλέπω βελτίωση αν το Υπουργείο Παιδείας δεν βάλει πρότυπα στα παιδιά, προς τα πού πάμε και τι θέλουμε».

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία χρειάζεται σήμερα ανθρώπους που μπορούν να προβληματιστούν»: «Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στον χώρο τον δικό μας. Έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν προετοιμαστεί για τον κλήρο, από χωριά που δεν έχουν παπά. Έρχονται γιατί δεν βρίσκουν αλλού δουλειά. Αυτοί δεν θα γίνουν κληρικοί – θα γίνουν (ως προς την εργασία) αλλά δεν θα βοηθήσουν τον κόσμο ως κληρικοί».

Παραδέχτηκε ότι «δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία. Ούτε θα το πετύχει κανείς» και διευκρίνισε ότι «δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος της Εκκλησίας είναι να λειτουργεί σαν οικογένεια», προσθέτοντας: «είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη», συμπλήρωσε «πρέπει να γίνονται πράξεις για τον λαό».

Για το θέμα των ηλικιωμένων ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει». «Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην περιουσία της Εκκλησίας είπε: «Η υπουργός, Μίνα Γκάγκα, μου ζήτησε να παραχωρήσω οικόπεδα για νοσοκομείο που τα έχουμε δώσει εδώ και 20 χρόνια». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν έχουμε ακόμη ένα νοσοκομείο γιατί δεν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ».

Στην Ιερά Σύνοδο οι αποφάσεις για τον γάμο ομοφυλοφίλων

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα  ομόφυλα ζευγάρια, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι ένα θέμα τεράστιο. Η εκκλησία δεν έχει πάρει επίσημη θέση αλλά η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται αύριο (Σάββατο 16/12). Είναι ευκαιρία να “ανάψουμε” το θέμα, είμαι αποφασισμένος να το θέσω και να το κουβεντιάσουμε. Έχω προσωπική άποψη αλλά θα τη μάθετε από την Ιερά Σύνοδο. Έβαλα τον νομικό μου και με βοήθησε να συντάξω την εισήγησή μου, θα ενημερώσω αύριο για τη θέση μου. Η Σύνοδος δεν θα πάρει απόφαση, θα το μελετήσουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και μόλις η κυβέρνηση αποφασίσει, τότε θα συγκληθεί όλη η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδας και θα πάρει τις αποφάσεις της.

Η εκκλησία πάντοτε πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου, δεν θα επιτρέψουμε όμως να αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα γίνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Ποια ανθρώπινα δικαιώματα θα έχει ένα παιδί (ενός ομόφυλου ζευγαριού); Ποια είναι η μαμά του, ποιος ο μπαμπάς του; Θα έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Την ελευθερία τη σεβόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, το να μου αλλάξει όμως τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Στο θέμα της τεκνοθεσίας διαφωνώ προσωπικά.»

Όπως άφησε να εννοηθεί, η ένσταση του Αρχιεπισκόπου δεν τίθεται τόσο ως προς τον γάμο ομοφυλοφίλων όσο ως προς την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

“Έβγαλα νέα ταυτότητα”

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι έβγαλε νέα ταυτότητα. «Εγώ προσωπικά έβγαλα νέα ταυτότητα. Αλλά ούτε μπορεί να γίνεται ο αρχεπίσκοπος επιστρατευόμενος για το θέμα ούτε να αποτελέσει παράδειγμα “έβγαλε ταυτότητα, ελάτε να τον ακολουθήσετε”. Αυτό το θέλουν μερικοί, το χρειάζονται, αλλά εγώ δεν θα μπω σε αυτό, Ως πολίτης έβγαλα ταυτότητα, όχι ως αρχιεπίσκοπος. Όποιος θέλει ας μπεις στην πατρίδα μας, αρκεί να έχει την άδεια του κράτους» είπε.

Για πατέρα Αντώνιο: “Του είχα πει πως δεν είναι σωστή η πορεία του”

«Του υπέδειξα πως δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις», δήλωσε μιλώντας μεταξύ άλλων για τον πατέρα Αντώνιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Του είχα πει μπες μέσα στην Εκκλησία, κάτω από τον έλεγχο της εκκλησίας, και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να εργαστείς. Άκουγε, δεν άκουγε, αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας μας κάνουν πλεκτάνες», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τον πατέρα Αντώνιο.

Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, δεν τα έκανε μόνος ο Αντώνιος. Ακόμα κι αν τα έχει κάνει, είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε αστυνόμος ούτε δικαστικός, είμαι πατέρας. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα από τη Δικαιοσύνη, πρέπει να περιμένουμε».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα