Καλαμάτα: Eγκαίνια ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

default image

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Ραμοβούνι του δήμου Μελιγαλά η τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Ραμοβούνι του δήμου Μελιγαλά η τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του απελευθερωτή του έθνους Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, εδώ στη γενέτειρά του, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί βρίσκεται στη γενέτειρα μιας από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής επανάστασης. Η σημερινή εκδήλωση, τόνισε ο πρόεδρος “δεν ανανεώνει μόνο την εμπιστοσύνη μας απέναντι στο μεγάλο αυτό αγωνιστή του ’21 αλλά τονίζει το ιστορικό βίωμα της προσήλωσης στο υψηλό ιδανικό της ελευθερίας”.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι “ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε κυρίαρχη προσωπικότητα της επανάστασης του ’21, και προσωποποίηση του νεώτερου ελληνισμού. Βρίσκεται πάντα όρθιος στο πάνθεον της ιστορίας, πάντα ζωντανός και επίκαιρος, για να μας διδάσκει και να μας καθοδηγεί”.

Στην ομιλία του ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλώντας για τον Κολοκοτρώνη είπε ότι κανείς άλλος δεν έχει αφήσει το όνομά του τόσο δυνατά στην ιστορία, γιατί σαν φιλόσοφος οδηγούσε και σαν λιοντάρι πολεμούσε. Έδωσε σάρκα και οστά, ανέφερε στο όραμα των σκλαβωμένων Ελλήνων, τον χαρακτήρισε άγγελο της λευτεριάς που από παιδί περπάτησε το δρόμο των αρμάτων για να βρει τη λευτεριά, και σημείωσε πως ήταν ο μόνος που είχε συλλάβει το σχέδιο της απελευθέρωσης.

Ο Κολοκοτρώνης, ανέφερε τέλος, ότι εκτός από πολεμιστής και εθνικός ήρωας διακρίθηκε και ως βιοπαλαιστής και οικογενειάρχης και φρόντισε όσο μπορούσε να σπουδάσει τα παιδιά του. Δοκίμασε πικρίες είπε, και έμεινε μόνος. Αλλά εκεί φάνηκε η μεγαλοσύνη του. Μπήκε και έδωσε πνοή στον αγώνα.

Ο πρόεδρος των Πελοποννησίων, κ.Καλαμπόκης, στο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είπε ότι είναι τιμή για τους Πελοποννησίους που θέλησε να βρεθεί για δεύτερη φορά στο Ραμοβούνι και να κάνει τα αποκαλυπτήρια του εθνικού μας ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έδωσε υπόσχεση ότι σε δύο χρόνια, ο σύλλογος Πελοποννησίων χωρίς κρατική αρωγή θα έχει έτοιμο εδώ στο Ραμοβούνι το Μουσείο του Αγώνα, που θα κοστίσει περίπου 400.000 ευρώ και θα γίνει πράξη με χρήματα των απανταχού Πελοποννησίων. Ο πρόεδρος κατευθύνεται στην Καλαμάτα όπου σε λίγη ώρα θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

    
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα