Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Οι αποκαλυπτικές συνομιλίες – Ο “Πάτερ, ο “Μάγος” και τα “φάρμακα”

Διαβάζεται σε 4'
Πρατήριο καυσίμων (φωτογραφία αρχείου)
Πρατήριο καυσίμων (φωτογραφία αρχείου) iStock

Με κωδικές ονομασίες αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νόθευσης και διακίνησης νοθευμένων καυσίμων και ποτών. Αποκαλυπτικές συνομιλίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συνομιλίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης νοθευμένων καυσίμων και ποτών.

Χαρακτηριστική είναι μία συνομιλία του αρχηγού της οργάνωσης με την κωδική ονομασία “Πάτερ”, λόγω της παλαιότερης δραστηριότητάς του ως πρώην ιερωμένος στο Λονδίνο, με μέλος της οργάνωσης που τον φωνάζουν “Λουκά” και απευθύνονται στον ειδικό για τις νοθεύσεις καυσίμων με τον κωδικό «Μάγος»:

”Λουκά” μπορείς να πάρεις τον “μάγο” γιατί ξέχασαν να του πω κάτι;

Πες το”

“Εάν βάλουμε 20 κυβικά από αυτό το υλικό και 10 κυβικά βενζίνη είναι εντάξει;”

“Είκοσι κυβικά από αυτό το υλικό που φτιάχνουμε τώρα;”

“Είκοσι κυβικά να βάλουμε και 10 κυβικά βενζίνη”

Τώρα θα τον ρωτήσω”.

Ως προς τα ποτά-“μπόμπες” αναφέρεται ο “Πάτερ” στις συνομιλίες με μέλος της οργάνωσης στους προμηθευτές της αιθυλικής αλκοόλης ως “υδραυλικούς” καθώς σε άλλες συνομιλίες αποκαλούν την αιθυλική αλκοόλη ως “νερό”:

“Με πήρε ο κουμπάρος”

“Ναι τι λέει;”

“Μου λέει για τους υδραυλικούς”

“Ναι”

“Μου λέει κοίταξε λέει η καλύτερη που μπορεί να γίνει σαν τιμή είναι 3,30”

“Για ‘υδραυλικούς’ πες μου μία τιμή που μπορούμε να πάρουμε και το σκοτώσουμε κατευθείαν”

“Που να πάρουμε εμείς απ’ έξω;”

“Ναι”

Μεταξύ άλλων στις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης προκύπτουν και περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει ζημιά σε καταναλωτές από πρατήριο καυσίμων που είχαν στείλει πλήρως νοθευμένο καύσιμο, όπως και λεπτομέρειες για τους τρόπους που έκαναν παραγγελίες των διαλυτών – “φαρμάκων”, όπως τους αποκαλούσαν αλλά και την προμήθεια της αιθυλικής αλκοόλης – “νερό”, όπως την αποκαλούσαν για τα ποτά – “μπόμπες”.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Ειδικότερα, από την έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών.

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών στη Θήβα, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει τρεις ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων, η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση, η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών, η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας στη Θήβα, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα