Κύκλωμα στη Μυτιλήνη “γνωμάτευσε” σε εκατοντάδες αλλοδαπούς “μετατραυματικό στρες”

Κύκλωμα στη Μυτιλήνη “γνωμάτευσε” σε εκατοντάδες αλλοδαπούς “μετατραυματικό στρες”
Πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Εμπλέκονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι-Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 538 περιπτώσεις που αυτοί και οι οικογένειές τους χαρακτηρίστηκαν "ευάλωτα πρόσωπα".

Με την παράνομη χορήγηση βεβαιώσεων – γνωματεύσεων «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο, είχε συγκροτηθεί εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, το οποίο και αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις. Για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ.

Με τη βεβαίωση – γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής, φτάνοντας έτσι τα 708 άτομα για τα οποία έγινε άρση γεωγραφικών περιορισμών μετακίνησής τους εντός της χώρας, συνέχιζαν να εισπράττουν τα επιδόματά τους και υπό αυτό το καθεστώς δεν μπορούσε να ισχύσει το μέτρο επανεισδοχής για εκείνους.

Για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα ένας Παλαιστίνιος που εντόπιζε τους ενδιαφερόμενους στη δομή και τέσσερις Έλληνες, στους οποίους περιλαμβάνονται μία ιδιώτης ψυχολόγος, δύο δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στο νησί και η σύζυγος ενός εξ αυτών. Το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη τρεις από τους εμπλεκομένους.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα