Κύκλος συζητήσεων για τους νέους επιστήμονες και το brain drain – Παρέμβαση Τσίπρα

Κύκλος συζητήσεων για τους νέους επιστήμονες και το brain drain – Παρέμβαση Τσίπρα
Shutterstock

Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις για τους νέους επιστήμονες και το brain drain θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 25 Μαϊου. Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν κύκλο δύο εκδηλώσεων με θέμα «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές».

Σε μια περίοδο που πολύ συχνά γίνεται λόγος για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και για την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της σε ένα πλαίσιο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, οι συνθήκες εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας – αλλά και ευρύτερα οι όροι της ζωής – για τις νέες και τους νέους επιστήμονες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, με την επισφάλεια να αποτελεί τον κανόνα.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου νέες και νέους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και υφίστανται διακρίσεις – ταξικές, έμφυλες και άλλες, οι οποίες εντείνονται διαρκώς με ευθύνη της Πολιτείας, που υψώνει διαρκώς περισσότερα εμπόδια και διαχωρισμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του κύκλου εκδηλώσεων είναι να αναδείξει τα προβλήματα, και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν διέξοδο στη νέα γενιά επιστημόνων, θα τους κάνουν συμμέτοχους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα αναστρέφουν την τάση φυγής στο εξωτερικό.

Στις εκδηλώσεις θα παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικότερα, η πρώτη εκδήλωση, με τίτλο «Νέες και νέοι επιστήμονες και η οικονομία της γνώσης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, στις 7.00 μ.μ., με ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις : Κ. Γαβρόγλου, Σπ. Γεωργάτο, Ηλ. Γεωργαντά, Ν. Καμπούρη, Δ. Κοφινά, Ι. Λαλιώτη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δανάη Κολτσίδα.

Η δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο «Το brain drain και πώς να το αναστρέψουμε», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, επίσης στις 7.00 μ.μ., με ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις : Κ. Δασύρα, Κ. Δουζίνα, Λ. Λαμπριανίδη, Δ. Σίνου, Κ. Φωτάκη. Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Σκευοφύλαξ.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα μεταδοθούν διαδικτυακά μέσω YouTube (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς) και μέσω των ιστοσελίδων των συνδιοργανωτών: enainstitute.org, netedu.gr και poulantzas.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα