Κόντρα για τα γραπτά

default image

“Το μεμονωμένο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το κύρος των εξετάσεων και το αδιάβλητο, που είναι θωρακισμένο από κάθε πλευρά: Οι διαδώσεις που ακούστηκαν περί δήθεν περισσότερων γραπτών με αλλοιωμένες βαθμολογίες, δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”

Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Πέτρου Κατσιλιέρη (ΠΑΣΟΚ) και του Γιάννη Δραγασάκη (Συνασπισμός). Παραλλήλως δε, σημείωσε πως η μείωση των γραπτών που συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω απ’ τη βάση του 10, δεν οφείλεται στη δοκιμασία σε ευκολότερα θέματα, αλλά στην καλύτερη προετοιμασία των ίδιων των υποψηφίων, συνεπεία και του εν λόγω μέτρου. 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Κατσιλιέρης, υποστήριξε στην ερώτησή του ότι ο θεσμός των Πανελληνίων Εξετάσεων δέχθηκε φέτος “απαράδεκτα και πρωτοφανή πλήγματα”, καθώς υπήρξε “ενορχηστρωμένη προσπάθεια για την επιλογή εύκολων θεμάτων, προκειμένου να μειωθούν οι κενές θέσεις, λόγω της βάσης του 10, που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε ξαφνικά πέρσι”. 

“Υπήρξε προφανώς κυβερνητική παρέμβαση, νουθεσία, κατεύθυνση, εντολή, προκειμένου τα θέματα των εξετάσεων να είναι πολύ πιο εύκολα, για να μείνουν λιγότεροι υποψήφιοι κάτω από τη βάση, για να μην κλείσει το ΤΕΙ της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας και άλλα Ιδρύματα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κατσιλιέρης. 

Από πλευράς του ο Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε πως η βάση του 10, “θα παράγει τέτοια προβλήματα, διότι το 10 είναι σταθερό, αλλά η αυστηρότητα των θεμάτων και της βαθμολόγησης, είναι ελαστική”. Τέλος, ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό Παιδείας, να μην διωχθούν οι δύο βαθμολογητές που κατήγγειλαν την αλλοίωση. 

“Σύμφωνα με στοιχεία που υπήρχαν, το 75% των εγγεγραμμένων που είχε βαθμό εισαγωγής κάτω του 10, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, αλλά και στα Πανεπιστήμια, δεν έπαιρναν ποτέ πτυχίο” απάντησε ο Σπ. Ταλιαδούρος. “Αυτό διαιώνιζε μια ουσιαστική εξαπάτηση της κοινωνίας. Δική μου εκτίμηση, είναι πως η μείωση του ποσοστού είναι θετική και είναι αποτέλεσμα της καλύτερης προετοιμασίας των φοιτητών και ενόψει το γεγονότος της βάσης του 10 και του ότι δεν θα έμπαιναν όπου να’ ναι με 3 και με 4”.

Σε σχέση με την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο κος Ταλιαδούρος τόνισε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε ΕΔΕ, αμέσως μετά την καταγγελία του γεγονότος, την οποία ολοκλήρωσε εντός έξι ημερών, μετρά από την εξέταση 37 μαρτύρων και αυτοψία όλων των αναβαθμολογημένων γραπτών. 

“Η διαδικασία επαναβαθμολόγησης των 33 γραπτών με τις αλλοιωμένες βαθμολογίες, οι οποίες ορθώς ακυρώθηκαν, είναι καθόλα νόμιμη, δεδομένου ότι ακολουθήθηκαν με συνέπεια όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο – κι έγιναν μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας” ανέφερε ο υφυπουργός. “Η αναβαθμολόγηση έγινε στη Θεσσαλονίκη, γιατί ανασυγκροτήθηκε εξ αρχής όλη η Επιτροπή του βαθμολογικού κέντρου με τη συμμετοχή νέων βαθμολογητών. Συνεπώς δεν συνέτρεχε λόγος να μεταφερθούν τα γραπτά σε άλλο κέντρο βαθμολογικό”. 

Τέλος, ο κος Ταλιαδούρος διευκρίνισε πως οι δύο καταγγέλλουσες καθηγήτριες, διώκονται επειδή “συνήργησαν σε ένα αδίκημα: Αυτό δεν σας απαλλάσσει. Το ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως ελαφρυντικά, διότι το κατήγγειλαν, είναι ένα άλλο θέμα. Από κει και πέρα, το αδίκημα συντελέστηκε. Δεν αρνήθηκαν να κάνουν την αλλοίωση της βαθμολογίας, συνεπώς, ορθώς παραπέμπονται”.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα