Κορονοϊός: Σταθερά στα 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Σταθερά στα 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Άσκηση αντιμετώπισης κρούσματος κορονοϊού Eurokinissi

Κανένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα κατά τις δύο τελευταίες μέρες. Εξιτήριο για τους δύο Έλληνες του Diamond Princess

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση στο περιβάλλον των ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, και ήδη έχουν γίνει 270 έλεγχοι σε άτομα που μπορεί αν ήρθαν σε επαφή με τα 7 κρούσματα. Συνολικά έχουν γίνει 570 έλεγχοι στην Ελλάδα και φαίνεται ότι τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα αποδίδουν παραμένοντας στα 7 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα παραπάνω ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζοντας ότι σε ένα βαθμό τα μέτρα είναι υπερβολικά αλλά δεν έχουν την ίδια διάσταση όπως σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν πιο ισχυρές απαγορεύσεις. Επίσης δόθηκε εξιτήριο στους δύο Έλληνες που επέστρεψαν από το Diamond Princess, μετά από διαδοχικούς εργαστηριακούς ελέγχους.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για έναν ιό που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τη γρίπη η οποία κάθε χρόνο πλήττει το 10-15% του πληθυσμού. Επίσης ενώ στη γρίπη φαίνεται ένας ασθενής κατά μέσο όρο να “κολλάει” άλλον ένα, στον κορονοϊό, ένας ασθενής τον μεταδίδει σε άλλους δύο. Αν μείνει λοιπόν ανεξέλεγκτος ο ιός, θα νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούνται σημαντικά μέρα προστασίας και κυρίως σε άτομα με καδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα διαβήτη και υπέρταση. θα πρέπει να βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από όποιο μπορεί να έχει ακόμη και ένα ήπιο σύμπτωμα. Στη δεύτερη φάση όταν δεν θα είναι εύκολος ο αποκλεισμός, τότε αν κάποιος εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να απευθυνθεί σε νοσηλευτήριο προκειμένου να χορηγηθεί η όποια θεραπευτική επιλογή υπάρχει.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε πως και οι 7 νοσηλευόμενοι οι οποίοι αποτελούν τα κρούσματα του ιού στη χώρα είναι καλά στην υγεία τους.

Σχετικά με τα 28 σχολεία , σημειώθηκε ότι αυτά ανήκουν σε δύο κατηγορίες: 14 σχολεία που ανήκουν πρώτη κατηγορία δηλαδή διαπιστώθηκε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μέσα στο σχολείο και 14 σχολεία μιας δεύτερης κατηγορίας όπου υπήρξαν οργανωμένες εκδρομές μαθητών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας. τα μέτρα για τα σχολεία θεωρούνται ότι λήφθηκαν καθ’ υπερβολή.

Πάντως τα μέτρα που λαμβάνουμε καθ’ υπερβολή είναι για να προλάβουμε να ολοκληρωθεί η περίοδος της γρίπης για να δοθεί περισσότερος χώρος στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί.

Ο κ Τσιόδρας τόνισε ότι θα εφαρμοστούν συστήματα επιτήρησης. Υπάρχουν δύο συστήματα, το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης ο οποίος δε γίνεται μόνο για γρίπη και υπάρχουν πολλά περιστατικά νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Το άλλο σύστημα αφορά στην κοινότητα, όπου μπορούν να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα