Κρήτη: Συνελήφθη ο διερμηνέας στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Ενώπιον του εισαγγελέα οι 7

Κρήτη: Συνελήφθη ο διερμηνέας στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Ενώπιον του εισαγγελέα οι 7
ΕΛΑΣ

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Αναζητούνται δύο ακόμη άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Στη σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε το πρωί της Τρίτης (18/4) προχώρησαν οι αστυνομικοί. Πρόκειται τον άνδρα ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Αστυνομία και στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, λίγο μετά τις 10 το πρωί στα δικαστήρια Ηρακλείου οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι: ένας 72χρονος συνταξιούχος, ένας 46χρονος και ένας 56χρονος καθώς επίσης και ο 69χρονος Ιταλός, ένας 37χρονος και ένας 43χρονος και ο διερμηνέας προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι αστυνομικές αρχές αναζητούν δύο ακόμα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα και πρόκειται έναν 43χρονο και έναν 71χρονο.

Κατασχεθείσες αρχαιότητες του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων στην Κρήτη ΕΛ.ΑΣ

Η δράση του κυκλώματος

Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ’ αυτών είχαν το ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο Ιταλό συλλέκτη για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, χθες Δευτέρα του Πάσχα, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Κατασχεθείσες αρχαιότητες του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων στην Κρήτη ΕΛ.ΑΣ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα