Λόφος του Στρέφη: Τέλος στα “έργα ανάπλασης” – Τι έλεγε ο Χάρης Δούκας προεκλογικά

Διαβάζεται σε 7'
Λόφος Στρέφη
Λόφος Στρέφη EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικαιώθηκαν οι συλλογικότητες στα Εξάρχεια που εναντιώθηκαν στην “ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη” επί Μπακογιάννη. Τι ισχύει για την ακύρωση της διαδικασίας και τον Χάρη Δούκα.

 

 

Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “ακύρωση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη από τον Χάρη Δούκα” εξέδωσε η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων. Ο νέος δήμαρχος αναφέρει μεταξύ άλλων πως “με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης”.

Κάνει λόγο για πρόκληση από πλευράς Μπακογιάννη “να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται”, ενώ κάνει αναφορά στις συγκρούσεις κατοίκων με δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή.

Σημειώνεται ακόμη πως τα έργα ανάπλασης σταμάτησαν μετά από προσφυγές κατοίκων των Εξαρχείων και μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανακοινώνεται ακόμη πως όλα τα σχέδια ανάπλασης θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης και διαβούλευσης με τους κατοίκους, κάτι που αποτελεί και προεκλογική εξαγγελία του Χάρη Δούκα. “Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία”, τονίζεται για το από εδώ και πέρα.

Σημειώνεται πως με την απόφαση του ΣτΕ, διετάχθη ως προσωρινό μέτρο η μη υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταλλικών κατασκευών (ανατολικού, δυτικού και ενδιάμεσου belvedere) σε αντίστοιχα σημεία της κορυφογραμμής του Λόφου Στρέφη, έως την έκδοση οριστικής απόφασης (δικάσιμος στις 2.4.2024). Οι προσφεύγοντες κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο αλλοιώνει τον δασικό χαρακτήρα του λόφου και καταστρέφει τη βιοποικιλότητά του “χωρίς να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες, που είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η στήριξη των πρανών και ο εμπλουτισμός και η φροντίδα της βλάστησης”.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τον Λόφο του Στρέφη, αναλυτικά

“H παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο Λόφος του Στρέφη ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Αντίθετα, εδώ και περίπου 2 χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Αποτελεί λοιπόν πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης.

Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα.

Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους”.

Λόφος Στρέφη
Λόφος Στρέφη EUROKINISSI

Τι έλεγε ο Χάρης Δούκας για τον Λόφο του Στρέφη, προεκλογικά

Σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο Χάρης Δούκας είχε τονίσει πως το φυσικό τοπίο στον λόφο είναι “σαφώς σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν ξεκινήσουν τα έργα”. “Είναι προφανές ότι ήταν μια αποτυχημένη ιστορία. Απόφαση και δέσμευσή μου είναι η εταιρεία να αποχωρήσει. Αμεσα”, είχε προαναγγείλει.

Το ζήτημα του λόφου είχε τεθεί και στο προεκλογικό debate ανάμεσα σε Χάρη Δούκα και Κώστα Μπακογιάννη. Τότε, ο κ. Μπακογιάννης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Σας ρώτησα, κύριε Δούκα, για τον λόφο του Στρέφη, γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει κι εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει “ναι” ή “όχι” γι’ αυτό το έργο. Για το μετρό στα Εξάρχεια, θα κινούνται 350.000 άνθρωποι με τη Γραμμή 4, είναι το πιο δημοκρατικό μέσο, το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη, η οποία πνίγεται. Να γίνει ο σταθμός ή να μη γίνει; Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές μάχες”.

Από τη δική του μεριά ο κ. Δούκας ανέφερε ότι δεν έχουν ρωτηθεί οι κάτοικοι, ενώ εξέφρασε τη συνολική αντίθεσή του με τη λογική των αναπλάσεων που έκανε την πρώτη τετραετία η δημοτική διοίκηση Μπακογιάννη. Ακόμη, είχε τονίσει πως θα αυξηθεί η παρουσία αστυνομίας σε πάρκα και δημόσιους χώρους για την καλύτερη φύλαξή τους, και πως θα συζητήσει τη συνδρομή της ΕΛΑΣ για συνολικό σχέδιο πρόληψης – δράσης.

Εξηγήσεις για την παύση ανάπλασης ζήτησε ο Μπακογιάννης

Ο Κώστας Μπακογιάννης και η παράταξη “Αθήνα Ψηλά” ζητούσε νωρίτερα εξηγήσεις “για την απόφαση του Χάρη Δούκα”. “Χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”.

Η παράταξη “Αθήνα Ψηλά” ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και για τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη χρηματοδότηση, τις μελέτες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στον Λόφο”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Λόφος Στρέφη
Λόφος Στρέφη EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη: “Ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει”

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη χαιρέτισε το πάγωμα των έργων, με σκληρή κριτική προς τον κ. Μπακογιάννη. Όπως ανακοίνωσαν από τη δική τους μεριά:

“Ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

-πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε (“Υιοθέτησε την πόλη σου”), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

-πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.

-πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

-πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά τα ζώα και την ζωή του Λόφου.

-πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.

-πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά·

-πως η μοναδική “άδεια” που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι “η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα