Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ηλεία – Τα ενεργά μέτωπα στη χώρα

Διαβάζεται σε 5'
Πυρκαγιά στην Ηλεία
Πυρκαγιά στην Ηλεία Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στη χώρα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη σε Ηλεία, Αργολίδα, Δράμα και Ύδρα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου. Το πρωί του Σαββάτου με τους ανέμους να έχουν πέσει σε σχέση με το απόγευμα της Παρασκευής, καλύτερη είναι η εικόνα στην Αργολίδα και τη Μεγαλόπολη με τις φωτιές, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς που πέρασε από την Αχαΐα στην Ηλεία καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που ξέσπασε στο Μαστραντώνη Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στην Ηλεία έχει σπάσει σε δύο μέτωπα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με πολλές διάσπαρτες εστίες με την επανέναρξη των πτήσεων των Πυροσβεστικών αεροσκαφών να αυξάνει τις ελπίδες για τον έλεγχό της.

Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα δύο κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι αυτό στον Πρόδρομο και τη Λάτα.

Στις πυρκαγιές στην Ηλεία επιχειρούν 154 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις εναέριες ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και τη 1:30 περίπου τα ξημερώματα του Σαββάτου, το 112 ήχησε περισσότερες από 14 φορές για εκκενώσεις οικισμών με την τελευταία να αφορά την περιοχή Λάτα προς Σιμόπουλο.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το απόγευμα της Παρασκευής και στο Παρανέστι της Δράμας ενώ από το βράδυ καίει και φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή της Ύδρας, από -όπως όλα δείχνουν- ρίψη βεγγαλικών.

Το πρωί μάλιστα του Σαββάτου ξέσπασε και νέα εστία φωτιάς, στην περιοχή Μπίστι της Ύδρας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές αν σχετίζεται με την πυρκαγιά στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Ηλεία, Αρκαδία και Αργολίδα

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας, η οποία οριοθετήθηκε χθες το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα.

Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες είναι σε ύφεση. Στην πυρκαγιά αυτή παραμένουν και επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος φωτιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Μεγάλη επικινδυνότητα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης το βράδυ της Παρασκευής (21/6) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

“Αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα