Μετρό Αθήνας: Αγωνία στην Κυψέλη για τις ζημιές στα κτήρια – Αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες
Διαβάζεται σε 4'
Σε αναμονή οι πραγματογνωμοσύνες για τα κτήρια στην Κυψέλη που επηρεάστηκαν από το μετρό – “Επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι στα κτήρια όπου θα διέλθει ο μετροπόντικας”, είπε ο Νίκος Ταχιάος στο δημοτικό συμβούλιο.
- 23 Σεπτεμβρίου 2026 17:55
Η υπόθεση των κτηρίων στην Κυψέλη που παρουσίασαν προβλήματα κατά τη διέλευση του μετροπόντικα παραμένει ανοιχτή, με τον Δήμο Αθηναίων να ζητά άμεσες απαντήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων και σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποκαταστάσεις.
Το ζήτημα συζητήθηκε, όπως γράφει το ΑΠΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, εκπροσώπων της Ελληνικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας, καθώς και κατοίκων της περιοχής.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για ένα διαρκώς εντεινόμενο «αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας» μεταξύ των κατοίκων, ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι σε όλα τα κτήρια που έχουν παρουσιάσει προβλήματα, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα που έχει ζητήσει. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες τους στατικούς ελέγχους, τη στατική ενίσχυση όπου απαιτείται, τις δίκαιες αποκαταστάσεις, αλλά και τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής σε άλλο χώρο, για όσους κατοίκους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.
«Δεν καταλαβαίνουμε πότε θα προχωρήσει η διαδικασία», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι χρειάζονται απαντήσεις για το αν μπορούν να κοιμηθούν με ασφάλεια στα σπίτια τους, πότε θα ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις και τι θα γίνει με τα κτήρια στα οποία απαιτείται απομάκρυνση των ενοίκων.
Ταχιάος: Αναγνώρισε αστοχίες – Πέντε κτήρια πάνω από την ασπίδα του μετροπόντικα
Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες κατά τη διέλευση του μετροπόντικα στην Κυψέλη, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι η αποκατάσταση και η ενίσχυση των κτηρίων που επηρεάστηκαν.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει δοθεί εντολή στην Ελληνικό Μετρό να ζητήσει από την ανάδοχο κοινοπραξία την επανάληψη, με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, των απογραφών των κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας, από όπου πρόκειται να διέλθει ο μετροπόντικας.
Ζώνη επιρροής έως 20 μέτρα – Ρόλο παίζει η ηλικία των κτηρίων
Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, έχουν εντοπιστεί πέντε κτήρια πάνω από την ασπίδα του μετροπόντικα, ενώ ως ζώνη επιρροής εξετάζεται και περιοχή σε απόσταση περίπου 20 μέτρων πίσω από αυτήν. Για τα κτήρια αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, μπορεί να τεθεί ζήτημα αποκατάστασης, με το εύρος των παρεμβάσεων να καθορίζεται από τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως ανέφερε, και η ηλικία και η κατασκευαστική συμπεριφορά κάθε κτηρίου, καθώς διαφορετικά ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο γεγονός ένα κτήριο ηλικίας 100 ετών και διαφορετικά ένα νεότερο κτήριο.
Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η ενίσχυση της ασφάλειας και η ουσιαστική αναβάθμιση της συμπεριφοράς των κτηρίων.
Ελληνικό Μετρό: 700 όργανα και 2.000 αισθητήρες παρακολουθούν την περιοχή
Η Ελληνικό Μετρό ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτοψίες και πραγματογνωμοσύνες από μηχανικούς του ΤΕΕ, ενώ η περιοχή παρακολουθείται σε 24ωρη βάση μέσω συστήματος monitoring που μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
«Δεν υπάρχουν νέες μετακινήσεις, αλλά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε παραμένει»
Η απουσία νέων μετακινήσεων δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα, επισήμανε ο τεχνικός σύμβουλος Δημήτρης Καλιαμπάκος, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί εάν οι υφιστάμενες μετακινήσεις απαιτούν ή όχι στατική ενίσχυση.
Σε αναμονή η επανεκκίνηση του μετροπόντικα
Παράλληλα με τους ελέγχους στα κτήρια, εξετάζεται η μεθοδολογία για την επανεκκίνηση του έργου. Η πρόταση του αναδόχου βρίσκεται υπό έλεγχο από την Ελληνικό Μετρό, με τις εργασίες να πρέπει να συνδυαστούν με τα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων.
Μπακογιάννης: «Οι κάτοικοι ακούν ακόμη ερωτήματα και σενάρια»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε σαφείς απαντήσεις και ανάληψη ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι εξακολουθούν να περιμένουν ολοκληρωμένη ενημέρωση για την ασφάλεια των κατοικιών τους.