Μετρό Γραμμή 4: Από Βεΐκου και Κατεχάκη ξεκινούν οι δύο μετροπόντικες

Διαβάζεται σε 3'
Μετροπόντικες
Μετροπόντικες eurokinissi

Τα δύο μηχανήματα παραγγέλθηκαν και κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της ΑΒΑΞ στη Γερμανία στο εργοστάσιο της Herrenknecht. Ο πρώτος μετροπόντικας άρχισε να φτάνει κατά τμήματα από το καλοκαίρι του 2022.

Σε εξέλιξη είναι τα έργα του Μετρό στη Γραμμή 4 καθώς ξεκίνησε να συναρμολογείται και ο δεύτερος Μετροπόντικας που βρίσκεται στο εργοτάξιο της Λεωφόρου Βεΐκου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μεταφορά των εξαρτημάτων από το εργοστάσιο της Γερμανίας στο εργοτάξιο και πλέον είναι σε εξέλιξη η συναρμολόγηση της κεφαλής του μηχανήματος. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εξέλιξη του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναρμολόγησης μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου το βαρύ μηχάνημα να ξεκινήσει το ταξίδι του προς το κέντρο της Αθήνας.

Το πλεονέκτημα που έχει η συναρμολόγηση του δεύτερου Μετροπόντικα είναι πως το εργοτάξιο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο της Κατεχάκη διευκολύνοντας τη δουλειά των εργαζομένων. Το ΤΒΜ βρίσκεται στα 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και εκεί διεξάγονται οι εργασίες συναρμολόγησης. Να θυμίσουμε πως ο δεύτερος μετροπόντικας θα ονομαστεί “Νίκη” και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι 28 μηνών από την ημέρα που θα ξεκινήσει να “τρυπά” το αθηναϊκό υπέδαφος με τελικό στόχο τον σταθμό Ευαγγελισμό.

Παράλληλα, στο Μετρό για τη Γραμμή 4 μπορεί να συναρμολογείται ο δεύτερος μετροπόντικας στη Βεϊκου, όμως ο πρώτος μετροπόντικας έχει διανοίξει σχεδόν 100 μέτρα, από το Φρέαρ Κατεχάκη και σε λίγες ημέρες θα κάνει στάση για να προστεθούν ακόμα δύο βασικά εξαρτήματα -τα τελευταία- για να επιταχυνθεί η διάνοιξη της σήραγγας. Κατ` εκτίμηση θα μπορεί να διανοίγει 13 μέτρα έτοιμης σήραγγας ημερησίως με τον αριθμό αυτό να μπορεί να φτάνει -ανάλογα και με το υπέδαφος μπροστά του- και τα 20 μέτρα.

Ο πρώτος σταθμός που θα περάσει είναι ο σταθμός ΓΟΥΔΗ και φυσικά θα περάσει χωρίς να υπάρχει έτοιμο όρυγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό θα γίνει στους περισσότερους σταθμούς και μόνο οι σταθμοί στο κέντρο της πόλης θα ζήσουν το λεγόμενο “breakthrough”, δηλαδή την είσοδο του Μετροπόντικα σε έτοιμο σκαμένο σταθμό.

Ο πρώτος μετροπόντικας βαφτίστηκε “Αθηνά” από την Ελληνικό Μετρό και στο δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνεται ένα ταξίδι 22 μηνών με τελική έξοδο επίσης τον σταθμό Ευαγγελισμό. Αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν καθυστερήσεις στο σύνολο τους οι μετροπόντικες θα έχουν ολοκληρώσει την διάνοιξη της σήραγγας διπλής τροχιάς το 2026.

Τα δύο μηχανήματα παραγγέλθηκαν και κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της ΑΒΑΞ στη Γερμανία στο εργοστάσιο της Herrenknecht. Ο πρώτος μετροπόντικας άρχισε να φτάνει κατά τμήματα από το καλοκαίρι του 2022.

Συνολικά η γραμμή 4 στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, 9 ενδιάμεσα η /και τερματικά φρέατα. Στο Μετρό της Αθήνας η νέα Γραμμή 4 του Μετρό θα διαθέτει τους πιο σύγχρονους Μετροπόντικες ενώ και οι σταθμοί θα είναι οι πιο μοντέρνοι σε όλο το δίκτυο.

Τα έργα για την κατασκευή της νέας “πορτοκαλί” γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM ενώ τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα