Μυρσίνη Ζορμπά: Καταστρέφουν τα αρχαία της Θεσσαλονίκης για το Μετρό

Μυρσίνη Ζορμπά: Καταστρέφουν τα αρχαία της Θεσσαλονίκης για το Μετρό
Από τις ανασκαφές στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης Eurokinissi

"Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ψήφο τους" τονίζει η πρώην υπουργός.

Για υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας σχετικά με την τύχη των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωσή της η Μυρσίνη Ζορμπά, αναφέρει ότι “η καταστροφή της μοναδικής ιστορικής οδικής αρτηρίας των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων του Decumanus Maximus συνιστά εγκληματική πράξη για τη Θεσσαλονίκη και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ψήφο τους σε ολόκληρη την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνή.

Εικόνα από τις εργασίες στην συμπρωτεύουσα για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Από τις άστοχες διεκδικήσεις του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις κοσμικές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τις επετείους της ελληνικής Επανάστασης και των αρχαίων μαχών, η κυβέρνηση καταλήγει τώρα σε μια κραυγαλέα υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Ποια θα έπρεπε να είναι η πρωτίστως επιστημονική και ιστορική και, κατά συνέπεια, πολιτική διαχείριση αυτού του μοναδικού θησαυρού που επιφύλασσε η ιστορία στη Θεσσαλονίκη το δηλώνει η σαφέστατη θέση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Συλλόγων Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Europa Nostra, κ.ά.” τονίζει, καταλήγοντας, η Μυρσίνη Ζορμπά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα