Νέες φωτιές σε Κορινθία, Ηλεία και Αχαΐα – Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς στο Πόρτο Γερμενό

Νέες φωτιές σε Κορινθία, Ηλεία και Αχαΐα – Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς στο Πόρτο Γερμενό
Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό Nick Paleologos / SOOC

Τρία νέα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και στην Εφύρα Ηλείας. Κάηκε ένα σπίτι από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην Άμφισσα. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Τρία νέα μέτωπα προκάλεσαν συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις, σε μια ημέρα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πυρκαγιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, σε δασική έκταση, ανάμεσα στο Σοφικό και στο Άργος. Στο σημείο έχουν φτάσει 10 οχήματα και ακολουθούν ενισχύσεις, ενώπηγαίνουν 6 Tractores (4 με τροχούς και 2 αμφίβιοι) +2 PZL.

Οι επίγειες δυνάμεις δουλεύουν καλά και εκτιμάται ότι με τα εναέρια θα ελεγχθεί σήμερα.

Ακόμη ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε νότια από το φράγμα του Πηνειού, στην Εφύρα Ηλείας, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι άμεση, ενώ νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στο Καλαμάκι βόρεια του Αράξου στην Ηλεία. Κινητοποίηση επίγειων και ΑΒ214 από Άραξο.

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Μάχη για να περιοριστεί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό που ξέσπασε νωρίτερα την Τρίτη. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το Πόρτο Γερμενό δεν κινδυνεύει, ωστόσο η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς το βουνό νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το GRTimes, από την πυρκαγιά κάηκε ολοσχερώς ένα σπίτι στα όρια του οικισμού.

Τα εναέρια μέσα ρίχνουν στην κορυφογραμμή για να μην γυρίσει προς Ψαθά, ενώ η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων είναι δύσκολη. Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων το 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Πυρκαγια Ενημερωση / Facebook

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για τη φωτιά στις 11:55 της Τρίτης, ενώ στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό.

Οι κάτοικοι του οικισμού Μύτικας έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή γιατί οι φλόγες πλησιάζουν το σημείο και να κατευθυνθούν στην Ψάθα.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις Πόρτες Αχαΐας και την Άμφισσα

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα Άμφισσας, που επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα ‘Αμφισσας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Φωτιά στην Άμφισσα: Ανησυχία λόγω των ισχυρών ανέμων

Βελτίωση παρουσιάζει από το πρωί της Τρίτης η φωτιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στην Άμφισσα, με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν και 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Παρά την καλύτερη εικόνα της φωτιάς, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξή της, με τις δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της πρόβλεψης για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

“Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Άμφισσας, Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση εξάλλου των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Κρανίδι – Φθορές στο ξενοδοχείο Amanzoe

Την ίδια ώρα, υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασώδη περιοχή δίπλα από πολυτελές ξενοδοχείο στο Κρανίδι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος.

Πριν λίγη ώρα τέθηκε τελικά υπό έλεγχο μετά από ολονύκτια μάχη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κρανίδι χτες αργά το απόγευμα. Όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές, ιδιωτικά βυτιοφόρα, οχήματα και μηχανήματα του δήμου μας και μηχανήματα έργου επιχειρούσαν υπό δύσκολες συνθήκες και κατόρθωσαν τελικά να θέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά προκάλεσε μικρής, σχετικά, έκτασης ζημιές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα AmanZoe, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθως και σε αγροκτήματα και δέντρα ιδιωτών.

Ο Δήμος Ερμιονίδας από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά ήταν παρών με συντονιστή εμένα και παρόντες όλους τους αντιδημάρχους, με τη συνδρομή και της πολιτικής προστασίας του δήμου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και πριν λίγη ώρα. Οφείλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για την ηρωική μάχη που έδωσαν, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Αργολίδας, την ελληνική αστυνομία και τους ιδιώτες που συνέδραμαν με τα ιδιωτικά τους οχήματα και τα μηχανήματά τους.

Οι δυο πρωτοφανείς μικρές εστίες φωτιάς μέσα στην πόλη του Κρανιδίου χτες το μεσημέρι και η ξαφνική πυρκαγιά χτες το απόγευμα, σε ώρα που θα ήταν δύσκολη η αντιμετώπισή της από αέρος, δεν μου αφήνουν προσωπικά καμία άλλη εκτίμηση παρά αυτή του εμπρησμού με συντονισμένο σχέδιο όσων έδρασαν σε βάρος της Ερμιονίδας μας. Δηλώνω δημόσια ότι θα σταθούμε ως Δήμος αλλά και εγώ προσωπικά δίπλα στους πληγέντες με κάθε τρόπο.

Επίσης δηλώνω προσωπικά ότι θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρμόδιες αρχές στις έρευνες τους για τον εντοπισμό των δραστών του πιθανού εμπρησμού και σήμερα το πρωί κιόλας θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες Αρχές για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες που απαιτούνται. Η Ερμιονίδα μας είναι και θα παραμείνει ένα παγκόσμιο πρότυπο τουρισμού και δεν μας λυγίζουν τέτοιες παράνομες ενέργειες. Ο,τι καταστράφηκε θα το ξαναφτιάξουμε μαζί”.

Αναζωπυρώσεις σε Ηλεία και Αχαΐα

Παράλληλα, αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες που όμως αντιμετωπίζονται υπάρχουν στην Αχαΐα και την Ηλεία, εκεί που η φωτιά καίει από το απόγευμα της Κυριακής, κινητοποιώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με το πρώτο φως μάλιστα στην περιοχή έσπευσαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο για να επιχειρήσουν στο σημείο.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, καλύτερη είναι η εικόνα στο Σχηματάρι, ενώ στη Ζάκυνθο και στο Άγιο Όρος οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα