Οργή σε χωριό της Αρκαδίας: Χτυπούν άλογα σε αναπαράσταση αλωνίσματος – “Έθιμο” εδώ και μία 20ετία

Οργή σε χωριό της Αρκαδίας: Χτυπούν άλογα σε αναπαράσταση αλωνίσματος – “Έθιμο” εδώ και μία 20ετία
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης / FACEBOOK

Πέντε άλογα υποχρεώθηκαν σε "αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος" στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, προκαλώντας αντιδράσεις, μαζί και την αποχώρηση οικογένειας ώστε να μην δουν ανήλικα παιδιά το αποτρόπαιο θέαμα. Τι λέει στο NEWS 24/7 εκπρόσωπος του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου. "Καμία κακοποίηση ", λέει ο Δήμαρχος Γορτυνίας.

Την οργισμένη αντίδραση ορισμένων επισκεπτών αλλά και αρκετών χρηστών των social media, μαζί και την αποχώρηση μίας οικογένειας ώστε να μην δουν τα ανήλικα παιδιά της το αποτρόπαιο θέαμα, προκάλεσε η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης, πέντε άλογα, δεχόμενα χτυπήματα, υποχρεώνονται σε ένα “έθιμο” που γίνεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στο χωριό του δήμου Γορτυνίας. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία στον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο, μία οικογένεια αποχώρησε ώστε να μην δουν τα ανήλικα παιδιά της το βίαιο θέαμα στο αλώνι.

Για την εν λόγω αναπαράσταση μάλιστα είχε δημοσιευτεί και σχετική αφίσα-πρόσκληση, “διαφημίζοντάς” τη ως μέρος πανηγυριού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Αυγούστου, όπου μετά το “σόου” ακολούθησε “παραδοσιακό γλέντι με δωρεάν φαγητό”.

Σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με τη φιλοζωική, εκπρόσωπος του συλλόγου που γνωστοποίησε το θέμα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook ανέφερε πως η αναπαράσταση γίνεται “κάθε χρόνο, την οποία αρκετοί βρίσκουν διασκεδαστική”. Όπως μας μετέφερε ο άνθρωπος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι γονείς των ανήλικων παιδιών αποφάσισαν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, που ήταν μάλιστα και η πρώτη έμπρακτη αντίδραση απέναντι στο “έθιμο”.

Από την πλευρά του βέβαια, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Κούλης, σχολιάζοντας στο NEWS 24/7 τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, αφού επιβεβαίωσε πως διεξάγεται κάθε χρόνο εδώ και μία 20ετία, ανέφερε πως “αυτά είναι ασόβαρα πράγματα και δεν στέκουν”, αφού όπως πρόσθεσε “εμείς μεγαλώσαμε με αυτά τα βιώματα” για να τονίσει ότι “δεν υπάρχει κακοποίηση”, παρά μόνο “αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος”.

Μάλιστα, ο κ. Κούλης θυμήθηκε τα χρόνια που… “οι άνθρωποι ζούσαν από το αλώνισμα”, με το επιχείρημα πως “κι εγώ έτσι μεγάλωσα” και κάνοντας λόγο για “ανυπόστατη καταγγελία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα