Παρέμβαση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις “γαϊδουροδρομίες” στη Λέσβο

Παρέμβαση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις “γαϊδουροδρομίες” στη Λέσβο

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώων, με μικρά παιδιά να κάνουν αγώνες με γαϊδουράκια σε χωριό της Λέσβου.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Μασούρα, αρμόδιας σε θέματα προστασίας ζώων μετά τον σάλο που προκάλεσε βίντεο, το οποίο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και στο οποίο εμφανίζονται ανήλικα να συμμετέχουν σε “γαϊδουροδρομίες”, στην Κώμη της Λέσβου.

Στο εν λόγω βίντεο, τα παιδιά όχι μόνο φαίνονται να χτυπούν τα άτυχα ζώα, που υποβάλλονται σε αγώνα δρόμου στην άσφαλτο, αλλά “δρουν” και υπό τις επευφημίες των γονιών τους.

Ειδικότερα η κα Μασούρα, η οποία είναι η αρμόδια αντεισαγγελέας ΑΠ για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπευθύνων εισαγγελέων σε θέματα προστασίας ζώων, απέστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης δημοσιεύματα και οπτικοακουστικό υλικό του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τους αγώνες ταχύτητας με γαϊδουράκια με ανήλικους αναβάτες και ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τελέσεως τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως κακοποίηση ζώων και βασανισμό αυτών (άρθρα 24, παρ. 1, περ. α΄ και β΄ σε συνδυασμό με το άρθρο 34, παρ. 2 του Ν. 4830/2021), καθώς και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 Π.Κ.).

Ρεσιτάλ παρανομίας για ένα απαράδεκτο “έθιμο” που κρατά χρόνια

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της “ΚΙΒΩΤΟΥ” Μυτιλήνης, Ιωσήφ Μποτετζάγια, ο οποίος δήλωσε: “Από ό,τι μαθαίνουμε αυτό είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια ως μία ιδέα όπου τα παιδιά απλά θα ανέβαιναν στα γαϊδουράκια και θα έκαναν κάτι σαν διαγωνισμό για το ποιος θα φτάσει πρώτος. Ενώ θα μπορούσε να είναι κάτι σαν παιδικό δρώμενο, αυτά που είδαμε στο βίντεο μόνο τέτοιο δεν θυμίζουν. Το βίντεο που βλέπετε δεν είναι ολόκληρο, γιατί το έκαναν και live μετάδοση, αλλά μετά το κατέβασαν. Το πράγμα έχει αρχίσει και ξεφεύγει. Τα κυνηγάνε και τα χτυπάνε, ενώ είναι πάνω στην άσφαλτο όπου περνάνε αυτοκίνητα και μηχανάκια”.

Εν συνεχεία, ο κ. Μποτετζάγιας σημειώνει: “Εδώ μιλάμε για τρεις παρανομίες. Αρχικά, όπως λέει ο νόμος. για να συμμετέχουν ζώα σε οποιαδήποτε εκδήλωση (πανηγύρι για παράδειγμα) χρειάζεσαι άδεια από τον δήμο και παρουσία κτηνιάτρου.. Δόθηκε αυτή η άδεια; Υπήρχε κτηνίατρος;.

Δεύτερον, ένα άλλο θέμα είναι η παρουσία γονέων των ανηλίκων. Τα παιδιά είναι ανήλικα, αλλά οι γονείς ως ενήλικοι έχουν ευθύνη και ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Το τρίτο είναι, σε ποιον ανήκουν τα γαϊδουράκια γιατί κι αυτός είναι υπεύθυνος για τα ζώα του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί σε ολόκληρη τη Λέσβο έχουν τσιπαριστεί μόνο 121 άλογα και 2 γαϊδούρια”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα