Πολυτεχνείο: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση

Διαβάζεται σε 6'
Πολυτεχνείο: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση
Πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου INTIME NEWS

Μεγάλη ήταν και φέτος η συμμετοχή στην πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μικρές εντάσεις και προληπτικές προσαγωγές.

Μία από τις μαζικότερες πορείες για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου έλαβε χώρα την Παρασκευή (17/11), με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας στα 50 χρόνια από την εξέγερση.

Λίγο πριν τις 15:00 έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες όπου, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη Δημοκρατία.

Πολυτεχνείο
Πλήθος κόσμου στο Πολυτεχνείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο, η πορεία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται ωστόσο, ότι μερίδα ανθρώπων συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Φοιτητές, σύλλογοι και μπλοκ στοιχήθηκαν με πανό, πλακάτ, σημαίες της Παλαιστίνης και υπό την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, ξεκίνησαν την πορεία.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή πορεία ξεπέρασαν τις 25.000, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20 προληπτικές προσαγωγές.

Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία μεταφέρεται κάθε χρόνο από μέλη της ΠΑΣΠ, για να καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Πολυτεχνείο
Η σημαία στην πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 17/11/2023 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της πορείας, προκλήθηκε μικρή ένταση όταν μια ομάδα περίπου 10 ατόμων πέταξε μπογιές και έσπασε την τζαμαρία ξενοδοχείου, που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου.

Πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου SOOC Nick Paleologos

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας. Συγκεκριμένα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά έξω από τη φοιτητική εστία του Ζωγράφου, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Ούλοφ Πάλμε.

Το “παρών” των πολιτικών αρχηγών

Πλήθος πολιτικών έδωσαν το “παρών” στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης πρωτοστάτησαν μεταξύ των πολιτών, ενώ το “παρών” έδωσε και η εμβληματική, για την εξέγερση, μορφή, ο Στέφανος Τζουμάκας.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η στάση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ναι μεν βρέθηκε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν ακολούθησε την πορεία και αποχώρησε.

Μεγαλειώδης η πορεία στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια στην Πάτρα

Χιλιάδες συμμετείχαν και στην καθιερωμένη πορεία για την 50η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία. Κινήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο σημείο εκκίνησης.

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μολότοφ και χημικά από την αστυνομία.

Αντίστοιχα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρώτη είχε σημείο εκκίνησης το Εργατικό Κέντρο και η δεύτερη το Παράρτημα.

Στην μεγάλη πορεία του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχαν συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία, φοιτητές καθώς και η Δημοτική Αρχή Πάτρας.

 

Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν τις 20:00 το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στο κέντρο της πόλης, μετά από ρίψεις μολότοφ από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν άμεσα και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, έγιναν και συλλήψεις.

Πορείες και στην Κρήτη

Την 50η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της, τίμησαν και στο Ηράκλειο, με την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης να βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Φορείς, σωματεία, σύλλογοι, φοιτητές και δεκάδες πολίτες, βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, από όπου ξεκίνησε η καθιερωμένη πορεία.

cretalive

Στα Χανιά, η συγκέντρωση ξεκίνησε με συνθήματα εναντίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εξελίχθηκε ομαλά.

Χανιώτικα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα