Πώς ο ιερέας εξαπατούσε τους πιστούς για να γίνει Μητροπολίτης – Λεία πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ

Διαβάζεται σε 4'
Ιερέας
Ιερέας ISTOCK

Ένας καθαιρεμένος και ένας εν ενεργεία ιερέας εξαπάτησαν πιστούς για να τους χρηματοδοτήσουν με το δήθεν πρόσχημα ότι ο δεύτερος θα γινόταν ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Μία απίστευτη απάτη σε βάρος του ποίμνιού τους έστησαν ένας καθαιρεμένος και ένας εν ενεργεία ιερέας όπου από το 2018 έως το 2023 αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες, δήθεν για να χρηματοδοτήσουν την καμπάνια του δεύτερου ώστε να εξασφαλιστεί η άνοδός του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν ο 61χρονος καθαιρεμένος και ο 68χρονος ιερέας, καθώς επίσης, δύο ιδιώτες και θύματά τους τουλάχιστον έξι άτομα από τα οποία απέσπασαν συνολικά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Μετά από καταγγελία των θυμάτων, ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία προέκυψε πως από τον Νοέμβριο του 2018, εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα του 68χρονου ιερωμένου και ειδικά την επιρροή που ασκούσε, κυρίως στους πιστούς που συναναστρεφόταν και με απατηλά μέσα, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η εκλογή του ως νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και ότι έπρεπε να ενισχυθεί η «παρασκηνιακή» διαδικασία εκλογής του, δίνοντας διάφορα χρηματικά ποσά και δώρα σε φυσικά πρόσωπα και φορείς.

Μάλιστα, υπόσχονταν ότι τα χρήματα που έδωσαν θα τους επιστραφούν. Για τον σκοπό αυτό, επικαλούνταν ή επιδείκνυαν πλαστές επιστολές, που όπως προέκυψε συνέτασσε ο καθαιρεμένος ιερέας και παρέδιδε στον εν ενεργεία ιερωμένο. Αποστολείς-συντάκτες των επιστολών αυτών φέρονταν να είναι ενδεικτικά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Υπουργείο Οικονομικών, συγκεκριμένη υπηρεσία της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διενεργήθηκε και οικονομική έρευνα (άρσεις τραπεζικού απορρήτου και συλλογή φορολογικών στοιχείων), από την οποία προέκυψε ότι, απέσπασαν από τα θύματά τους τουλάχιστον 1.347.740 ευρώ (εκ των οποίων 582.000 ευρώ από επιβεβαιωμένες μεταφορές χρημάτων των παθόντων), κατά το χρονικό διάστημα, 01-01-2018 έως 13-06-2023. Επίσης, εξακριβώθηκε η πορεία των χρημάτων, έως την μεταφορά τους σε λογαριασμούς του καθαιρεμένου ιερέα, αλλά και ο τρόπος που τα ξόδεψε, μέσω ενός πολυτελούς τρόπου διαβίωσης. Επίσης, προέκυψαν και μεταφορές χρηματικών ποσών σε τρίτα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στους δύο ιδιώτες συγκατηγορούμενούς τους.

Από την Ασφάλεια κατασχέθηκε και ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Mercedes ML350, του καθαιρεμένου ιερέα, φορητές συσκευές αποθήκευσης, διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις κλπ.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει για την υπόθεση

«Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις παθόντων, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν πολυτελές όχημα, 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτής, 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb), διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις, Διάφορες επιστολές και 2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα