Προμαχώνας: Άνοιξαν τα σύνορα για τους εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς

Προμαχώνας: Άνοιξαν τα σύνορα για τους εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς
Εγκλωβισμένοι οδηγοί στον Προμαχώνα MotionTeam

Υστερα από συνεννόηση των Αρχών, άνοιξε το τελωνείο Προμαχώνα για τους Σέρβους οδηγούς που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σημείο.

Εκατοντάδες οδηγοί ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι στον μεθοριακό σταθμό της χώρας μετά την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα για τους Σέρβους επισκέπτες. Ύστερα από συνεννοήση των Αρχών άνοιξε το τελωνείο Προμαχώνα για τους οδηγούς.

Στόχος της κίνησης ήταν να αποσυμφορηθεί το τελωνείο και να εξυπηρετηθούν πολίτες άλλων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί μαζί με τους Σέρβους στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, δημιουργήθηκε μικρή κινητοποίηση με τους οδηγούς να αποκλείουν την δίοδο προς το συνοριακό σταθμό.

Το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους επισκέπτες

Η ανησυχητική κατάσταση και η ανοδική επιδημική πορεία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Σερβία με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησαν την Ελλάδα στην απόφαση να κλείσει τα σύνορά της για τους Σέρβους.

Η ανακοίνωση ήρθε επισήμως δια στόματος της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου: “Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου”, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της:

“Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία”.

Η κατάσταση στη Σερβία

Πριν από λίγες ημέρες, όπως μετέδωσε και η ιστοσελίδα balkaninsight, το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Αναφορών προέβη στην αποκάλυψη ότι οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώνοντας από τις αρχές δεν ήταν οι αληθινοί.

Συγκεκριμένα, το BIRN αποκάλυψε πως από τις 19 Μαρτίου ως και την 1η Ιουνίου, ο απολογισμός των νεκρών λόγω κορονοϊού στη χώρα ήταν 632 και όχι 244 όπως είχαν ανακοινωθεί. Παράλληλα, μία άλλη αναφορά κάνει λόγο για 300 κρούσματα ημερησίων στο διάστημα 17-20 Ιουνίου, πολλά περισσότερα από τα 97 κατά μέσο όρο που δίνονταν επισήμως. Το BIRN ανέφερε ότι σε κλινικό κέντρο του Βελιγραδίου πέθαναν στην πραγματικότητα 94 άνθρωποι και όχι 39 όπως ανακοινώθηκε από το κράτος, όπως και σε πολλά ακόμη κλινικά κέντρα της χώρας.

Τις αποκαλύψεις βέβαια έσπευσε να διαψεύσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικρίνοντας το BIRN και κάνοντας λόγο για μη αυθεντικά δεδομένα, κάτι που έκανε και το υπουργείο Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα