Προχωρά ο διαγωνισμός υλοποίησης 15 σχολείων-ΣΔΙΤ σε Θεσσαλονίκη και Πιερία – Σε ποιους Δήμους θα ανεγερθούν

Διαβάζεται σε 4'
Δημοτικό σχολείο
Δημοτικό σχολείο (φωτογραφία αρχείου) Menelaos Myrillas / SOOC

Ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα METLEN-ΑΤΕΣΕ. Για την ΑΤΕΣΕείναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει σύμβαση ΣΔΙΤ καθώς συμμετείχε και σε ένα από τα cluster του διαγωνισμού για τα 24 σχολεία της Αττικής.

Προς ολοκλήρωση βαδίζει ο διαγωνισμός για τα 17 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. προσωρινός ανάδοχος είναι το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ.

Επόμενο βήμα -αν δεν υπάρξουν προσφυγές το επόμενο 10ήμερο- είναι η αποστολή προς έγκριση του κειμένου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια οι υπογραφές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμβασιοποίηση τοποθετείται, άνευ απροόπτου, εντός του καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου. Περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη υπογραφή για τα 22 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Αττική, η ΚΤΥΠ επανέρχεται με 17 σχολεία στην περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οδηγός είναι η μεγάλη αποδοχή και επιτυχία που έχουν τα 24 σχολεία της Αττικής, όπου κυριολεκτικά αποτελούν πρότυπα δημόσια σχολεία, ανταγωνιζόμενα σε υποδομές και εξοπλισμό ιδιωτικά σχολεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές που λειτουργούν κάθε χρόνο δίδεται μάχη για την είσοδο των παιδιών προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα από αυτά.

Τώρα σειρά έχει η Κεντρική Μακεδονία όπου οι περιοχές που πρόκειται να αποκτήσουν αντίστοιχων προδιαγραφών σχολεία είναι:

1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά
9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης
12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς στο Δήμο Καλαμαριάς
14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης

Ο ανάδοχος και το έργο
Ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα METLEN-ΑΤΕΣΕ. Για την ΑΤΕΣΕείναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει σύμβαση ΣΔΙΤ καθώς συμμετείχε και σε ένα από τα cluster του διαγωνισμού για τα 24 σχολεία της Αττικής. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ, εταιρεία που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για την ΚΤΥΠ πέρα του ότι υλοποιεί το δεύτερο έργο-ΣΔΙΤ για σχολεία μετά από εκείνο του διπλού έργου για την υλοποίηση 24 σχολείων στην Αττική είναι και το πρώτο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για τη Θεσσαλονίκη καθώς στο παρελθόν είχε και πάλι επιχειρηθεί η κατασκευή σχολείων μέσω της μεθόδου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα χωρίς όμως επιτυχία.

Ο ανάδοχος πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, στις 31 Μαϊου 2021 και πλέον προχωρά στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,21 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,4 εκατ. ευρώ). Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.

27 χρόνια

Η διάρκεια του έργου για τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία, ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος των κτιριακών έργων-ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα τρέχουν και οι διαγωνισμοί για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς, για 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και για Δικαστικά Μέγαρα σε Κεντρική Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα