Ρέντη: Το κάλεσμα στην εξέδρα και ο “εμφύλιος” των χούλιγκαν για τα σκήπτρα

Διαβάζεται σε 4'
Επεισόδια στον Ρέντη
Επεισόδια στον Ρέντη ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Η ισχύς και τα οικονομικά οφέλη ήταν ο βασικός λόγος που ξεσπούσαν ακόμα και “εμφύλιοι” ανάμεσα στους χούλιγκαν.

Το βράδυ της μοιραίας επίθεσης της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη, οι «ομαδάρχες» που ξεσήκωσαν τους υπόλοιπους οπαδούς και τους έβγαλαν έξω από το γήπεδο για να επιτεθούν στη διμοιρία των ΜΑΤ, κινήθηκαν προς τις εξέδρες που ήταν αναρτημένα τα πανό «ΝΕΑ 7 LIOSIA» και «KAMATERO».

Ακολούθησε η μοιραία, για τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη, επίθεση από τους οργανωμένους, με «βροχή» από μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες. Οι στιγμές αυτές καταγράφονται σε βίντεο ντοκουμέντα που ανέλυσε η Αθλητική Βία και ταυτοποίησε τους δράστες.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λάμβανε χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

Ο “εμφύλιος” για τα κέρδη

Ισχύ, ελευθερία κινήσεων και οικονομικά οφέλη απολάμβανε η ηγετική ομάδα των χούλιγκαν.

Ανάμεσα στα οικονομικά οφέλη που υπήρχαν, τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ζητούσαν χρηματικά ποσά 20 ή 50 ευρώ σε καντίνες που λειτουργούν περιμετρικά των γηπέδων, ενώ σε περίπτωση άρνησης καταβολής του αντίστοιχου αντιτίμου, προέβαιναν σε φθορές.

Επίσης πωλούσαν προσκλήσεις σε φιλάθλους για αγώνες σε τιμή που όριζαν οι ίδιοι, με την δικαιολογία της ενίσχυσης της «ΘΥΡΑΣ» τους. Τοποθετούνταν οι ίδιοι στον έλεγχο των θυρών του γηπέδου, ως STEWART, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βάζουν στο γήπεδο φιλάθλους, έναντι αντιτίμου που όριζαν κάθε φορά οι ίδιοι, ανάλογα και με την σπουδαιότητα του αγώνα.

Επίσης, σύνδεσμοι των οπαδών, που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, πωλούσαν μπλούζες, ημερολόγια, αυτοκόλλητα ακόμη και φωτοβολίδες, ενώ μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν οικονομική ενίσχυση υπέρ δικαστικών εξόδων για να καλύπτουν οπαδούς που είχαν συλληφθεί για οπαδική βία.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ξεσπούσαν «εμφύλιοι» ανάμεσα στους οπαδούς της ίδιας ομάδας με μήλον της έριδος τα σκήπτρα ανάμεσα στους συνδέσμους και τις περιοχές από τις οποίες οι οπαδοί θα στελέχωναν την ηγετική ομάδα και οι υπόλοιποι θα αναγκάζονταν να υποταχθούν σε αυτή.

Οι διεκδικητές “Παγκρατιώτες” ήθελαν να τους πάρουν τις “πόρτες”

Αντίπαλος πόλος που διεκδικεί τα σκήπτρα και κατά συνέπεια τα οικονομικά οφέλη της ηγεσίας, είναι οι οπαδοί κυρίως από την περιοχή του Βύρωνα και του Παγκρατίου από το σύνδεσμο της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν να τους ανατρέψουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συμπλοκής που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών στις 3 Μαρτίου, εξωτερικά του γηπέδου «Καραϊσκάκη», για την οποία σχηματίστηκε ποινική δικογραφία.

Από την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων προέκυψε πως ο λόγος της συμπλοκής, ήταν η προσπάθεια ανατροπής του ηγέτη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να του πάρουν τις «πόρτες», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι αντίπαλοι.

Από την ομάδα των “Παγκρατιωτών”, συμμετείχαν στην συμπλοκή τουλάχιστον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι πλέον είναι εναντίον του αρχηγού τους, τον οποίο προσπαθούν να αντικαταστήσουν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία.

Σημαντικό ρόλο στην ομάδα αυτή έπαιξε μέλος, το οποίο το καλοκαίρι του 2023, μαζί με άλλα 20 άτομα αποπειράθηκαν με την βία να επιβληθούν και να ανατρέψουν την ηγεσία της οργάνωσης, πλην όμως δεν το κατόρθωσαν με συνέπεια τον ξυλοδαρμό τους. Αρνητικό αποτέλεσμα είχε και η περίπτωση της τελευταίας συμπλοκής έξω από το γήπεδο “Καραϊσκάκη” σε αυτόν τον «εμφύλιο», καθώς η ηγετική ομάδα κατάφερε να επικρατήσει των ανταγωνιστών της, προβαίνοντας μάλιστα στον ξυλοδαρμό τους, εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή.

Tattoo με χαρακτηριστικά συμμορίας

Οι «μικροί» όπως αποκαλούσαν τη βάση των οπαδών τα μέλη της οργάνωσης μπορούσαν να ανέβουν στην ιεραρχία ανάλογα με την παραβατικότητα που επεδείκνυαν και την αφοσίωσή τους στην ηγετική ομάδα των «μεγάλων» όπως την αποκαλούσαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηγετικού μέλους που όσο ανήκε στους «μικρούς», άνηκε στην ομάδα των οργανωμένων «YOUNG GROUP» και για τον λόγο αυτό έχει το ανάλογο αναγνωριστικό tattoo στο σώμα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα