Ρέντης: Τα βίντεο που πρόδωσαν τους χούλιγκαν – Το χρονικό των ενεργειών

Διαβάζεται σε 5'
Επεισόδια στον Ρέντη
Επεισόδια στον Ρέντη ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Η εντολή για την επίθεση στον αστυνομικό, στον Ρέντη, δόθηκε από δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς τη διμοιρία.

Πλήθος βιντεοληπτικών υλικών από τη μετάδοση του αγώνα βόλεϊ την 7η Δεκεμβρίου, από πλήθος καταστημάτων και επιχειρήσεων από τους γύρω δρόμους ακόμη και από ένα “φλασάκι” που παρέδωσε ένας άγνωστος στις Αρχές, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα και το άφησε στις 18 Φεβρουαρίου, απέναντι από τη Θύρα 5 του γηπέδου “Καραϊσκάκη” οδήγησαν στην ταυτοποίηση των δραστών για τον φόνο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, στον Ρέντη.

Σημαντικό ρόλο βεβαίως έπαιξαν και οι μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση.

Στο επίμαχο “φλασάκι” με 15 βίντεο από τα επεισόδια στου Ρέντη, φαίνεται το πέταλο στο οποίο κάθονταν οι οργανωμένοι οπαδοί, λίγο πριν εξέλθουν από το γήπεδο και στη συνέχεια η κίνησή τους, όπου κατόπιν εντολών δύο ατόμων, εξέρχονται προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Από τις εκθέσεις αναλύσεων των βιντεοληπτικών υλικών, σε συνδυασμό με λοιπά στοιχεία της προανάκρισης, όπου προέκυψε ότι:

α) Στις 18:30 της 7ης Δεκεμβρίου 2023, 35 – 40 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε 10-15 μοτοσικλέτες και 4 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα τρία λευκού και ένα κόκκινου χρώματος, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την θύρα των επισήμων του γηπέδου “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ”.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανάμεσά τους και ο μάνατζερ του τράπερ έδωσαν εντολή στα δύο αδέλφια, εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται για την φονική βολή, και σε ένα ακόμη μέλος να μεταβούν σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστούν με βενζίνη και ακόμη έναν τον έστειλαν στο σπίτι ώστε να φέρει δυναμίτες. Μόλις τα αντικείμενα φορτώθηκαν στα αυτοκίνητα ένας από τα ηγετικά στελέχη, έδωσε εντολή να φύγουν γρήγορα για Ρέντη, με σκοπό να “γίνουμε με τους μπάτσους“, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχημάτισαν κονβόι “προστατεύοντας” – συνοδεύοντας, οι μοτοσικλέτες τα αυτοκίνητα και κινήθηκαν οργανωμένα και συντονισμένα με προορισμό το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ.

Αρχικά, κινήθηκαν κατά μήκος της οδού Καραολή και Δημητρίου, έστριψαν δεξιά επί της οδού Πειραιώς μέχρι το σημείο της Εθνικής οδού και εν συνεχεία εισήλθαν αριστερά εντός Λ. Κηφισού, ώσπου εξήλθαν στην έξοδο δεξιά για Άγιο Ιωάννη Ρέντη, φτάνοντας στο γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” στις 19:45.

Μετά τα περιστατικά έχει καταγραφεί συνομιλία μάλιστα ανάμεσα στους δύο αδερφούς, που φαίνεται η ανησυχία τους, μήπως από την προανάκριση εντοπιστούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες τους, με τον μάνατζερ του τράπερ, να τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με σημεία που η Ασφάλεια είχε αιτηθεί και παραλάβει βιντεοληπτικό υλίκο.

Με την άφιξή τους στο σημείο, δύο από τους “ομαδάρχες” παρέμειναν εξωτερικά του “Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” ώστε να κατασκευάσουν επιπλέον αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν οι επιθέσεις να γίνουν μετά το πέρας του αγώνα εξωτερικά του γηπέδου.

Με την άφιξη στο γήπεδο του Αρχηγού όμως της εγκληματικής οργάνωσης και της “Θύρας” των θερμόαιμων, άλλαξε το πλάνο και τελικά η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας του πρώτου σετ. Στο βιντεοληπτικό υλικό μάλιστα, φαίνεται ο Αρχηγός τους, να βρίσκεται στο παρκέ του γηπέδου και να συνομιλεί με τον μάνατζερ του τράπερ. Στη συνέχεια, ο τελευταίος φαίνεται να πληκτρολογεί για αρκετά δευτερόλεπτα στο κινητό του και μετά εξέρχεται από την πλαϊνή θύρα. Λίγο μετά λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις.

Ο ένας από τους δύο “ομαδάρχες” που είχε παραμείνει έξω για να κατασκευάσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εισήλθε λίγο πριν το πέρας του πρώτου σετ, στο πέταλο που βρίσκονταν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και έδωσε την εντολή να βγουν έξω. Χαρακτηριστικά νοήματα με τα χέρια του, προκειμένου να εξέλθουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, έκανε ακόμη ένας “ομαδάρχης”.

Άμεσα εξήλθε το πρώτο γκρουπ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να επιτεθούν στους Αστυνομικούς. Όσο οι δράστες ανέμεναν εντολή για την έναρξη της επίθεσης σταδιακά εξήλθαν του γηπέδου και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στις επιθέσεις συμμετείχαν και δράστες, οι οποίοι δεν φαίνονται στο βιντεοληπτικό υλικό να βρίσκονται στο γήπεδο καθώς ανέμεναν τους υπόλοιπους δράστες να εξέλθουν για να πραγματοποιήσουν από κοινού την επίθεσή τους.

Ενδεικτικό ότι ακόμη και τα μέλη γνώριζαν τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα, είναι ότι σύμφωνα με αστυνομικούς της Αθλητικής Βίας, αν και οι οπαδοί της ομάδας, στους αγώνες της ομάδας τους φέρουν περιβολή ανάλογη με τα χρώματα της ομάδας τους, εκείνη την ημέρα η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας χρήσης.

Στις 21:15 και αφού συγκεντρώθηκαν επί της οδού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δημιούργησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια με ενωμένες τις δυνάμεις τους, οργανωμένα και συντεταγμένα εξαπέλυσαν ιδιαίτερα σφοδρές και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον της διμοιρίας, η οποία λάμβανε μέτρα τάξης και ήταν τοποθετημένη στη συμβολή των οδών Α. Παπαδιαμάντη και Αγ. Σικελιανού.

Η εντολή για την επίθεση δόθηκε από δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του Αρχηγού, μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα