Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρέθυμνο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρέθυμνο
Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη, 11 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες κηρύχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τρίτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κτλ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαΐου 2021.

Για τον Δήμο Ρεθύμνης, που είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21 λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019, παρατείνεται η απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαΐου 2021 μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων της χθεσινής ημέρας.

Ξεκινάμε με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες έναν αγώνα δρόμου για να καταγράψουμε τις ζημιές, να αποζημιωθούν συμπολίτες μας από τα αρμόδια υπουργεία και να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, σημειώνοντας πως η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης επλήγη για άλλη μια φορά σφοδρότατα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. “Από σήμερα και για έξι μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Είναι ευτύχημα το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και σε αυτό συνετέλεσαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου 2019“, προσέθεσε.

Οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για καταγραφή των ζημιών που υπέστη η επιχείρησή τους, από τις αρμόδιες επιτροπές της Π.Ε.. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο email: [email protected] ή να υποβάλλουν αίτηση σε έντυπη μορφή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κεντρικό Κτίριο Π.Ε. Ρεθύμνης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος, γραφείο 204) αφού αρχικά επικοινωνήσουν για ραντεβού με το τηλέφωνο 2831340716.

Ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης, πρέπει να αποτυπώσει ο μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτηρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρησή του. Για την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους δήμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα