Σε θέση μάχης οι αγρότες – Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, κλείνουν τελωνεία

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποίηση αγροτών στα Τρίκαλα
Κινητοποίηση αγροτών στα Τρίκαλα ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

“Σκληραίνουν” την στάση τους οι αγρότες, μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Πού θα κλείσουν οι δρόμοι σήμερα.

Οι αγρότες προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών σήμερα Τρίτη (7/2), μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισα που αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες φορές, αναμένεται να κλείσουν τελωνεία και πρόκειται να κάνουν «απόβαση» με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία.

Που θα πραγματοποιηθούν μπλόκα

Σήμερα (7/2), στις 17:00 το απόγευμα, οι αγρότες Πλατύκαμπου έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την ΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Στην Καρδίτσα οι αγρότες στις 17.00 προγραμματίζουν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Στη Μακεδονία υπάρχουν μπλόκα στα Μάλγαρα, στην Επανομή, στα Μουδανιά, στο Δερβένι, στα Κουφάλια, στα Γιαννιτσά και τις Σέρρες. Στη 1:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα.

Στις Σέρρες οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Πολύκαστρου θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Στο μπλόκο Στεφανοβικείου Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας και «καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να το ενισχύσουν».

Στην Κοζάνη θα αποφασιστεί το απόγευμα αν θα κλείσει το τελωνείο της Νίκης την Πέμπτη (8/2).

Πανλακωνική σύσκεψη στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, οργανώνουν οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας, στις 6 το απόγευμα. Θα γίνει ενημέρωση για τη συζήτηση και τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Νίκαιας (Λάρισα), ενώ θα συζητηθούν οι νέες κινητοποιήσεις και οι μορφές αυτών.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη, με μπλόκο στη θέση Μεγάλα Χωράφια της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Οι αγρότες παραμένουν στο σημείο της κινητοποίησης, προχωρώντας σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης, κάθε μέρα στις 17:00 το απόγευμα.

Τι ζητούν οι αγρότες

Τα αιτήματα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια, ωστόσο οι αγρότες κατέληξαν σε έξι βασικά αιτήματα τα οποία απευθύνουν στην κυβέρνηση. Αυτά είναι:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει προς τον πρωθυπουργό, τόσο για τα έξι βασικά αιτήματα αλλά και για το ξεχωριστό υπόμνημα με τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα