Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό: Φασιστικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό: Φασιστικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Ο τραυματίας φωτορεπόρτερ Κώστας Νταντάμης απο το συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών στο Σύνταγμα. Associated Press

Σειρά φασιστικών επιθέσεων δέχτηκαν δημοσιογράφοι που κάλυπταν το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό. Τραμπουκισμοί και ξυλοδαρμοί σε βάρος της ελευθεροτυπίας.

Επιθέσεις από ακροδεξιούς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό δέχτηκαν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και εικονολήπτες που κάλυπταν το γεγονός.

Κατά τη διάρκεια των άγριων επεισοδίων που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Σύνταγμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Ο Κωστής Νταντάμης καταγγέλλει πως δέχτηκε επίθεση από άτομα με ρόπαλα, τα οποία απαίτησαν να τους δώσει τον εξοπλισμό του και στην συνέχεια τον τραυμάτισαν στο κεφάλι.

Την ίδια ώρα, επίθεση δέχτηκε και τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με εικονολήπτη της δημόσιας τηλεόρασης να τραυματίζεται σοβαρά.

“Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα”, αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της ΕΡΤ.

Ξυλοδαρμό, όμως δέχτηκε και ο δημοσιογράφος Θωμάς Ιακόμπι, ο οποίος, συμμετείχε στο παρελθόν και στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”.

Ο δημοσιογράφος, που κάλυπτε τα γεγονότα για ξένα Μέσα, δέχτηκε επίθεση από ομάδα τουλάχιστον πέντε ατόμων, που, όπως αναφέρει το omniatv, τον πλησίασαν ρωτώντας τον αν είναι αυτός “που έκανε το ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή” και στην συνέχεια τον γρονθοκόπησαν.

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ανζελίκ Κουρούνης, αναφέρθηκε στο περιστατικό, μέσα από τον προσωπική της λογαριασμό στο twitter.

Ανακοίνωση για τις επιθέσεις κατά των λειτουργών του Τύπου εξέδωσαν η Ένωση Φωτορεπόρτερ και η ΠΟΣΠΕΡΤ

Ε.Φ.Ε.

“Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών», στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό ζήτημα στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Τα στοιχεία των συναδέλφων είναι στην διάθεση του ΔΣ αλλά δεν αναφέρονται στην παρούσα καταγγελία για ευνόητους λόγους.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι.

Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.

ΤΟ ΔΣ της ΕΦΕ”

ΠΟΣΠΕΡΤ

“Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την απρόκλητη επίθεση των θρασύδειλων ακροδεξιών τραμπούκων, όπως και κάθε επίθεση, απ΄όπου κι αν προέρχεται, εναντίον εκείνων που μοχθούν ώστε να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεπής στην ενημέρωση του πολίτη, όπως της επιτάσσει το Σύνταγμα, η συνείδηση και η αίσθηση καθήκοντος του κάθε εργαζόμενου στην ΕΡΤ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version