Μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 4'
Πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων SOOC

Κορυφώνεται σήμερα η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Συλλαλητήριο φοιτητών – εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας, κόντρα σε επίπεδο αρχηγών στο κοινοβούλιο.

Κορυφώνεται σήμερα η αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση θα  βρεθεί αντιμέτωπη στους δρόμους με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς όπως και ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, αλλά και στην Βουλή όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Συλλαλητήριο

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τους φοιτητές στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών και των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

Επίσης η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 15.00. Αυτά ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από αποφάσεις μαζικών συνελεύσεων βρίσκονται σε κινητοποίηση το τελευταίο διμηνο.

Αφότου δηλαδή η κυβέρνηση η κυβέρνηση κοινοποίησε την πρόθεσή της για κατάθεση και ψήφιση του νομοθετήματος.

Στην Βουλή

Στην Βουλή η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι οπότε και έχει προγραμματιστεί η ομιλία στην Βουλή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν έχει λείψει από καμία κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία. Αντιθέτως εξέφρασε έμπρακτα την υποστήριξή του στις προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όπως για παράδειγμα αυτή της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, των ρυθμίσεων για την μαθητεία, για τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η κυβέρνηση τονίζει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αναγκαίο βήμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να δηλώνει πως οι μόνες χώρες στον πλανήτη δίχως μη κρατικά πανεπιστήμια είναι η Ελλάδα και η Κούβα.

Η αντιπολίτευση

Μετά τον πρωθυπουργό αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ώρα της ψηφοφορίας προσδιορίζεται περίπου στις 19.30 αν η ακριβής χρονική στιγμή θα καθοριστεί από την έκβαση της συζήτησης.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή ήδη από την Τετάρτη. Με την αντιπαράθεση να εστιάζεται τόσο στις διατάξεις του όσο και την συνταγματικότητά του.

Την αντίθεση τους με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν εκφράσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ξεκαθαρίσει πως αν και δεν αντιτίθεται στην λειτουργία μη κρατικων πανεπιστημίων όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Έχει όμως καταγγείλει όμως ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας αγοράς την οποία θα εκμεταλλευθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του ακόμη και με την αναθεώρηση του άρθρου 16 καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος.

Κατηγορηματική είναι η αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε χθες στην ομιλία του  λόγο για ένα νομοσχέδιο που «κάνει νόμο την αδικία. Δημιουργείτε 2 τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας, θα μετριέται με τις επιδόσεις των πανελλαδικών εξετάσεων και ο άλλος με το πορτοφόλι».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς έχει επισημανθεί πως ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συνεχιστεί.

Αντισυνταγματικότητα

Να θυμίσουμε τέλος πως  την Τετάρτη οι 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέρριψαν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί αντίθετα στο Σύνταγμα αφού το άρθρο 16 προβλέπει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπηρετείται μόνον από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα