Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία και παράνομη αγοραπωλησία παλαιών εικόνων

Διαβάζεται σε 2'
Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία και παράνομη αγοραπωλησία παλαιών εικόνων

Κατασχέθηκαν 56 παλιές εκκλησιαστικές εικόνες με άγνωστη προέλευση που κατείχε και πωλούσε μία 74χρονη γυναίκα. Συλλήψεις από την ΕΛΑΣ για αρχαιοκαπηλία.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζοντας τις δράσεις της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εντόπισε και κατέσχεσε 56 παλαιές εκκλησιαστικές εικόνες, προχωρώντας παράλληλα στη σύλληψη ενός 43χρονου και μίας 74χρονης, κατηγορούμενων για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων (αρχαιοκαπηλία) και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση, μεσημβρινές ώρες χθες στην περιοχή του Μοσχάτου, έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών για επικείμενη αγοραπωλησία των εικόνων που κατείχε η 74χρονη, με άγνωστο μέχρι στιγμή τρόπο και θα πωλούσε στον 43χρονο υποψήφιο αγοραστή.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης εντοπίστηκε από κλιμάκιο αστυνομικών στην περιοχή, αυτοκίνητο με επιβαίνοντα τον 43χρονο άνδρα και κατόπιν ελέγχου στο εσωτερικό αυτού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 εκκλησιαστικές εικόνες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 43χρονος είχε προμηθευτεί τις εικόνες από την 74χρονη, η οποία εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, ενώ μετά από έρευνα στην οικία της βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπλέον μία εικόνα.

Οι εκκλησιαστικές εικόνες, μεταφέρθηκαν στην έδρα της Ασφάλειας και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία γνωμάτευσε ότι 20 εξ αυτών εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ οι υπόλοιπες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα