Συμμορία “χτυπούσε” κοσμηματοπωλεία με ριφιφί – Πέντε συλλήψεις

Διαβάζεται σε 6'
Κοσμηματοπωλείο
Κοσμηματοπωλείο ISTOCK

Μετά την κατάσχεση του οχήματος με το οποίο πραγματοποιούσαν τα “ριφιφί”, οι δράστες το πήραν πίσω από το Α.Τ. Σαλαμίνας και το έκαψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα αλβανικής και ένα τουρκικής καταγωγής, μέλη συμμορίας διαρρηκτών που είχε ρημάξει κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές, από τον Αύγουστο του 2023 έως τις αρχές Απριλίου 2024.

Όλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι στις 2 Φεβρουαρίου 2024, άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Σαλαμίνας, εντόπισαν στην συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ύδρας στα Παλούκια Σαλαμίνας, ένα αυτοκίνητο μάρκας ΤΟΥΟΤΑ YARIS, του οποίο προέκυψε πως απασχολούσε και είχε δηλωθεί η κλοπή του στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 από την περιοχή των Μελισσίων.

Το όχημα κατά την ανεύρεσή του από τους αστυνομικούς, έφερε μάλιστα πλαστές πινακίδες οι οποίες αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου μοντέλου και χρώματος, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους δράστες για να παραπλανούν τις Αρχές σε τυχόν ελέγχους.

Εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν από δράστες κλοπών για διαρρήξεις εισόδων, μία φιάλη μάρκας «PETROGAZ» των 10kg, περιέχουσα πιθανόν προπάνιο στην οποία υπήρχαν τοποθετημένα μανόμετρα, ρυθμιστές και εργαλεία οξυγόνου, μία φιάλη άγνωστης μάρκας περιέχουσα πιθανόν οξυγόνο, πάνω στην οποία υπήρχε μανόμετρο, ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο, γάντια, αδιάβροχα ρούχα και διάφορα άλλα εργαλεία.

Το κλεμμένο όχημα μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Σαλαμίνας για φύλαξη και διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα όμως της επόμενης ημέρας, οι δράστες, χωρίς να γίνουν άμεσα αντιληπτοί από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, κατάφεραν να προσεγγίσουν το Αστυνομικό Τμήμα, στη συνέχεια αφαίρεσαν το όχημα και διέφυγαν προς την οδό Λ. Φανερωμένης. Περίπου μισή ώρα μετά εντοπίστηκε το όχημα εγκαταλελειμμένο και καμένο ολοσχερώς στην Πλατεία Σεληνίων Σαλαμίνας.

Από τη διενεργούμενη προανάκριση προέκυψε ότι το κλεμμένο όχημα με τις πλαστές πινακίδες είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς και διαφυγής, από άτομα που είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση για να διαπράττουν ποινικά αδικήματα και δη κλοπές.

Η κλοπή του οχήματος, έξω από το Α.Τ. Σαλαμίνας και η μετέπειτα ολοσχερής καταστροφή του με εμπρησμό έγινε προτού αυτό εξερευνηθεί από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και τελέσθηκε προφανώς για να αποσβεστούν πλήρως τυχόν εναπομείναντα ίχνη των δραστών (αποτυπώματα και βιολογικό υλικό).

Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά περιήλθε αναφορά ότι το συγκεκριμένο όχημα το οδηγούσε σε προγενέστερο χρόνο ένας από τους Αλβανούς κατηγορούμενους.

«Χτυπούσαν» σε διάφορες περιοχές της χώρας με τη μέθοδο του «Ριφιφί»

Μετά από τα στοιχεία που προέκυψαν για τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το κλεμμένο όχημα ως το επιχειρησιακό τους αυτοκίνητο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά επιλήφθηκε προανάκρισης και συγκροτήθηκε ομάδα Αστυνομικών προς συλλογή όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την δράση και την ταυτότητα των δραστών.

Από την περαιτέρω έρευνα εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττουν διακεκριμένες κλοπές σε κοσμηματοπωλεία.

Ως προς τη μεθοδολογία, τα μέλη της οργάνωσης, είτε εισέρχονταν στα κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί» από παρακείμενα εγκαταλελειμμένα οικήματα ή καταστήματα, είτε παραβίαζαν τις θύρες και τα ρολά ασφαλείας των καταστημάτων με εργαλεία που είχαν προμηθευτεί για το σκοπό αυτό. Επίσης, είχαν προμηθευτεί κουκούλες τύπου «FULL FACE», μαντήλια, καπέλα και ζακέτες φούτερ με κουκούλα για να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, καθώς επίσης και γάντια για να μην αφήνουν ίχνη κατά την τέλεση των πράξεων.

Στους τόπους των κλοπών μετέβαιναν, είτε με κλεμμένο όχημα στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε ίδιας  μάρκας Ι.Χ., ίδιου μοντέλου και ίδιου χρώματος, για να αποπροσανατολίζουν τις Αρχές σε τυχόν ελέγχους, είτε με ενοικιαζόμενα οχήματα.

Στους τόπους των κοσμηματοπωλείων μετέβαιναν ως επί το πλείστον τρία μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τα δύο προσέγγιζαν τους χώρους των καταστημάτων, ενώ το τρίτο ανέμενε στο όχημα επιτηρώντας τους χώρους γύρω από τους τόπους δράσης τους. Στα σημεία των κλοπών τα μέλη μετέβαιναν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς κυρίως απογευματινές ώρες.

Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες διέπρατταν τις διαρρήξεις και έπειτα επέστρεφαν την ίδια ημέρα σε περιοχές της Αττικής όπου διέμεναν. Συνήθως, μία εβδομάδα περίπου πριν την τέλεση της κλοπής, φρόντιζαν να μεταβαίνουν στα σημεία και να κατοπτεύουν τους χώρους πέριξ των κοσμηματοπωλείων. Κατά τις μετακινήσεις τους ακτοπλοϊκώς, ως επί το πλείστον δήλωναν ψευδή στοιχεία για να δυσχεραίνεται η ταυτοποίησή τους.

Οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης γίνονταν ως επί το πλείστον με εφαρμογές διαδικτύου (viber και messenger). Τα μέλη της οργάνωσης, με διαφορετική και εναλλασσόμενη σύνθεση, προέκυψε αδιαμφισβήτητα ότι έχουν διαπράξει τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

1.​Κλοπή Ι.Χ. στις 27 προς 28-09-2023 από την περιοχή των Μελισσίων.

2.​Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής σε  κοσμηματοπωλείο στον Πόρο Τροιζηνίας στις 22/08/2023.

3.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο Τροιζηνίας στις 05-12-2023.

4.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στους Δελφούς Φωκίδας στις 16-12-2023.

5.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στους Δελφούς Φωκίδας στις 07-01-2024.

6.​Κλοπή κατασχεθέντος Ι.Χ.Ε από το Α.Τ.  Σαλαμίνας και εμπρησμός του στις 03-02-2024.

7.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο «Ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στο  Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 04-02-2024.

8.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής σε κοσμηματοπωλείο  στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 17-03-2024.

9.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής σε κοσμηματοπωλείο στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς την 01-04-2024.

Πρωινές ώρες στις 14 Απριλίου, Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πειραιά, με συντονισμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε με σχεδόν ταυτόχρονες επεμβάσεις, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη Σαλαμίνα, επιτεύχθηκε η σύλληψη των κατηγορουμένων. Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες οι οποίες διενεργήθηκαν στις οικίες αυτών, παρουσία εκπροσώπων Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 οχήματα (5 Ι.Χ. και ένα δίκυκλο), 5 κινητά, κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ρούχα και παπούτσια, τα οποία τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεών τους και 1500 ευρώ.

Ορισμένα από κοσμήματα αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους αποδόθηκαν νομότυπα. Μέρος των λοιπών κατασχεθέντων θα αποσταλούν επιμέρους και αρμοδίως για την εκτίμηση της αξίας τους, καθώς και ως πειστήρια στις αρμόδιες Αρχές. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Αναμένονται απαντήσεις από την εργαστηριακή ανάλυση των κινητών τους και την λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από τους συλληφθέντες για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις. Πρόσθετα έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των κατηγορουμένων προς διαπίστωση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα