Συναγερμός στο Ναύπλιο για τις θαλάσσιες ανεμώνες – Στο νοσοκομείο παιδί με έγκαυμα

Διαβάζεται σε 3'
Θαλάσσια ανεμώνη
Θαλάσσια ανεμώνη iStock

Πλήθος καταγγελιών για εμφάνιση θαλάσσιων ανεμώνων σε παραλία του Ναυπλίου. Παιδί ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη και κατέληξε στο νοσοκομείο με έγκαυμα.

Στο νοσοκομείο κατέληξε μία οικογενειακή εξόρμηση σε παραλία του Ναυπλίου. Ειδικότερα, ένα παιδί επισκέφτηκε μαζί με την οικογένειά του την παραλία Καραθώνας και όταν μπήκε στα ρηχά για να κολυμπήσει το τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη.

Σύμφωνα με το Mega, το παιδί πονούσε πολύ και χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

«Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς», είπε, μιλώντας στο Mega η Eμμανουέλα Βουτσινά, θαλάσσιος βιολόγος ΕΛΚΕΘΕ.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε.

Για την προσοχή σε αυτά τα θαλάσσια ζώα η κ. Βουτσινά υπογράμμισε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους, θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε  να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

Τι προκαλεί στο δέρμα η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα ανέφερε: «ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα».

«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά.  Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβη, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας», τόνισε η κ. Δαλαμπούρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα