Συνάντηση Μπακογιάννη – Κουσνέρ στο Παρίσι

default image

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα έγινε η χωριστή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας, Ντόρας Μπακογιάννη και Μπερνάρ Κουσνέρ, απόψε αργά το απόγευμα στο Παρίσι.

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, στο οποίο αναφέρθηκε η Ελληνίδα υπουργός των εξωτερικών. Ακόμα η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στα θέματα που συζήτησαν Καραμανλής – Σαρκοζί στη μεταξύ του συνάντηση, όπου ήταν παρόντες και οι υπουργοί εξωτερικών.

Σχετικά με τη δημιουργία “Μεσογειακής Ένωσης”, την οποία προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι αποσκοπεί στην καλύτερη και στενότερη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από κοινά θέματα που απασχολούν την περιοχή, αλλά πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε, ακόμα, στη γαλλική πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός στόλου αεροσκαφών και μιας «Ευρωμεσογειακής πυρόσβεσης» , δεδομένου ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές τις οποίες αντιμετώπισε και η νότια Γαλλία είναι τόσο σφοδρές, ώστε, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και θα μας απασχολήσουν και μελλοντικά, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Επιπλέον, η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του Κοσόβου και υπήρξε παρέμβαση του κυρίου Κουσνέρ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή. Όπως ανέφερε η υπουργός, το θέμα κρίνεται κι από τις δύο πλευρές ως “εξαιρετικά ευαίσθητο” και το “παρακολουθούν από κοντά”.

Ακόμα, επι τάπητος τέθηκαν τα ευρω-τουρκικά και το κυπριακό. “Οι θέσεις των δύο χωρών είναι δεδομένες”, είπε η κυρία Μπακογιάννη, “ωστόσο ‘κοινός τόπος’ είναι ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από την Τουρκία τη δυνατοτητα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων”.

Στο θέμα του κυπριακού η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως ” η στήριξη της Γαλλίας είναι δεδομένη και δυναμική”, ενώ στην συνάντηση αναφέρθηκαν και οι εκκρεμότητες της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του Λιβάνου που -λόγω γειτνίασεις και ιστορικών δεσμών- είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και τις δύο πλευρές. Οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και να αποφευχθεί η περσινή κρίση. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ μάλιστα, μόλις επέστρεψε από τη Βηρυτό ενώ πριν λίγες μέρες φιλοξένησε στο Παρίσι διασκεψη με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του Λιβάνου, ενώ η κυρία Μπακογιάννη επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λίβανο στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα