Συντριβή F-16: Την Παρασκευή παίρνει εξιτήριο ο πιλότος

Διαβάζεται σε 3'
F-16
F-16 SOOC

Ο 29χρονος υποσμηναγός θα παραμείνει για μία ακόμη νύχτα στο νοσοκομείο και θα πάρει εξιτήριο την Παρασκευή.

Κατά μία ημέρα θα καθυστερήσει η έξοδος από το νοσοκομείο του υποσμηναγού ο οποίος σώθηκε εγκαταλείποντας το αεροσκάφος τύπου F-16 την Τετάρτη στην περιοχή Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής

Ο 29χρονος πιλότος εξακολουθεί να υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Παρασκευή τελικά και όχι την Πέμπτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Για την πορεία της υγείας του πιλότου αλλά και τις λεπτομέρειες που αφορούν την υπόθεση ενημερώνεται συνεχώς ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πώς έγινε το περιστατικό

Το F-16 είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, όταν κατέπεσε στη θάλασσα στις 13:29. Πρόκειται για σύγχρονα F-16 Block 52+, τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε Viper.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αυτό που έχουν καταγράψει οι συνομιλίες του πιλότου με το κέντρο είναι ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Στη συνέχεια, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και, αφού απέτυχαν όλες, ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικράτησε από την πρώτη στιγμή παγωμάρα.

Σημειωτέον πως, εκείνη τη στιγμή, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου επέστρεφαν από τη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, όταν ενημερώθηκαν ότι F-16 έπεσε στη θάλασσα.

Στην περιοχή έσπευσε ένα ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL- 415 από την 113ΠΜ, ενώ στο σημείο κατευθύνθηκε η Φρεγάτα «Αιγαίο».

Επίσης, στον αέρα βρίσκονταν ακόμη τα τρία F-16 του σχηματισμού αναζητώντας ίχνη του χειριστή στη θάλασσα. Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο και να επιστρέψουν στη βάση τους αφού είχαν καταναλώσει τα καύσιμά τους.

Όσο περνούσε η ώρα, η αγωνία κορυφωνόταν καθώς δεν ήταν γνωστή η ακριβής κατάσταση του χειριστή, ενώ, οι αντίξοες συνθήκες δυσκολεύουν τον εντοπισμό του ίχνους του από τα ιπτάμενα μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί περίπου 1,5 ώρα ο πιλότος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Στις 15:02 έγινε γνωστό ότι «ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα