Σύρος: Πώς “διαβάζει” ο τουρισμός το περιστατικό με το Ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο

Διαβάζεται σε 4'
Σύρος: Πώς “διαβάζει” ο τουρισμός το περιστατικό με το Ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο
cyclades24.gr

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας της φήμης των προορισμών μας, με στόχο τη διατήρηση της εμπιστοσύνης επισκεπτών και εταιρειών.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τo περιστατικό με την εμπόδιση αποβίβασης Ισραηλινών τουριστών στη Σύρο. Προφανώς, όπως αναφέρουν παράγοντες του του τουρισμού, σε μια δημοκρατική χώρα, που μάλιστα είναι προτάσσει τη δύναμη της “ήπιας ισχύος” για την οποία είναι αγαπητή στα πέρατα της γης, η  ανεκτικότητα της, η αλληλεγγύη, η ελευθερία στην έκφραση, αρχές κατακτημένες με κόπο, όλα αυτά τα χρόνια, είναι αδιαπραγμάτευτες.

Είναι προφανές θα πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους και για όλα και βέβαια κριτικός λόγος. Ειδικά ότι η ιστορία και η κουλτούρα μας, σημεία ήπιας ισχύος, λειτουργεί ως διαχρονικός ‘σηματωρός’. Προφανώς λοιπόν, σημαντικό είναι να υπάρχει ελευθερία και διαμαρτυρίας και βέβαια ανάδειξης της διεθνιστικής διάστασης του ανθρωπισμού. Όμως, όπως τονίζεται,  θα πρέπει να μη μετατρέπεται σε εσωτερικό ζήτημα διαχείρισης, ένα μεγάλο ζήτημα.

Αντιδράσεις για τη Σύρο

Χαρακτηριστική η αναφορά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας, αναφέρει ότι “παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις που σχετίζονται με το πρόσφατο περιστατικό στη Σύρο και θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

H Σύρος, αποτελεί διαχρονικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό, όπου ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η μη αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο είχε ως άμεσες συνέπειες:

Τη ματαίωση σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας για πολλές επιχειρήσεις του νησιού, σε μια περίοδο που μεγάλος αριθμός αυτών δοκιμάζεται.

Τη δημιουργία κλίματος επιφυλακτικότητας και αρνητικής φήμης από πλευράς ταξιδιωτικών εταιρειών, με πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων παράλληλα :

Υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας της φήμης των προορισμών μας, με στόχο τη διατήρηση της εμπιστοσύνης επισκεπτών και εταιρειών.

Στηρίζει την ελεύθερη έκφραση, χωρίς όμως να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών.

Και η ΠΟΞ

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής αναφορικά με το θέμα αναφέρει, επίσης, τα εξής:  “Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς, καθώς μόνο το 2024 εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα 621.000 ταξιδιώτες από το Ισραήλ. Το πόσο αυτό το μεμονωμένο, πλην κατακριτέο, γεγονός επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το Ισραήλ στην Ελλάδα μένει να το δούμε… H Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον θεσμό της φιλοξενίας. Μια αξία βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό μας, που ξεπερνά σύνορα και συγκυρίες”.

Να διαφυλάξουμε την εικόνα

Περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα σε ελληνικό νησί, όπου δεν επετράπη η αποβίβαση επισκεπτών, φέρνουν στο φως την ανάγκη να διαφυλάξουμε συλλογικά την εικόνα της χώρας ως τόπου ανοιχτού, ασφαλούς και φιλόξενου” αναφέρει.

Επίσης τονίζει ότι. ““Είναι σημαντικό η Πολιτεία να προλαμβάνει και να διαχειρίζεται ανάλογες συμπεριφορές που δεν εκφράζουν το πνεύμα φιλοξενίας και δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση της πλειονότητας των πολιτών. Ο τουρισμός είναι δίαυλος κατανόησης και σεβασμού. Μας θυμίζει ότι, πέρα από τις διαφορές μας, μοιραζόμαστε κοινές ανθρώπινες ανάγκες, αγωνίες και ελπίδες. Όσοι επιλέγουν να επισκεφθούν τον τόπο μας, έρχονται με την επιθυμία να βιώσουν την καθημερινότητά μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας. Κι αυτό είναι ευκαιρία όχι απειλή. Είναι ευκαιρία για ανοιχτό διάλογο, για αλληλεπίδραση, για να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε: ένας λαός που σέβεται, ακούει και καλωσορίζει. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η φιλοξενία είναι το σταθερό μας έδαφος. Ας την προστατεύσουμε. Γιατί το αύριο είναι κοινό. Και ο τουρισμός μπορεί να είναι ο πιο ανθρώπινος τρόπος για να το χτίσουμε μαζί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα