Σύσκεψη για το πρόβλημα των ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού
Ευρεία σύσκεψη έγινε σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρη, για το θέμα των ...
- 02 Αυγούστου 2007 17:20
Ευρεία σύσκεψη έγινε σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρη, για το θέμα των θανάτων κρατουμένων από χρήση ναρκωτικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού, της διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Ασφαλείας των φυλακών Φ. Βλάχος.
Μετά τη σύσκεψη ο κ. Πανούρης ανέφερε ότι η εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές είναι “πολύ σοβαρό θέμα, θέμα της έξω αλλά και της μέσα κοινωνίας”. Χαρακτήρισε θλιβερό, αλλά και ανησυχητικό, το γεγονός των θανάτων κρατουμένων από ναρκωτικά, αλλά επισήμανε ότι “δεν είναι κάτι το οποίο έχει μια ιδιαίτερη έξαρση”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο κ. Πανούρης απάντησε ότι “το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει μόνιμα μέτρα που εφαρμόζονται βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα”.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι τα ναρκωτικά εισάγονται στις φυλακές με τέσσερις τρόπους: κατά τα επισκεπτήρια, με τη ρίψη μέσα στο προαύλιο των φυλακών, κατά τις άδειες των κρατουμένων και από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο κ. Πανούρης τόνισε ότι για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι διακινούν ή προμηθεύουν ναρκωτικά στους κρατουμένους και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάνουν αυτή τη δουλειά θα πρέπει αυτό να στοιχειοθετηθεί με στοιχεία. Και σημείωσε: “Προχωρούμε σε κάθε κατεύθυνση”.
Ο κ. Πανούρης ανέφερε ότι από τη σύσκεψη βγήκαν κάποια συμπεράσματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμα, αφού θα ελεγχθούν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διατάξει από χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.
Σχετική δήλωση με αφορμή το θάνατο του κρατούμενου έκανε για το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής. ” Ο νέος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές έπειτα από την χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ο τέταρτος σε μια εβδομάδα. Φέρνει στην επιφάνεια την πλήρη κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία, σ’ ένα κρίσιμο θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές. Αντίθετα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη στη μέριμνα για τους φυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών“, δήλωσε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. και προσέθεσε πως ” είναι χαρακτηριστικό ότι πολιτικές για την παροχή στους κρατουμένους -χρήστες, υπηρεσιών παρόμοιων με εκείνες που είναι διαθέσιμες στους χρήστες ναρκωτικών εκτός φυλακών, υφίστανται σε 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι στην Ελλάδα“, ενώ υπενθύμισε ότι ” από το 1999 είχε ξεκινήσει στη χώρα μας η εφαρμογή, στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, Προγράμματος εναλλακτικού της φυλάκισης, για παραβάτες εξαρτημένους χρήστες. Το Πρόγραμμα αυτό, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στη Θήβα, διαθέτει υποδομή για 300 χρήστες, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο με 30, δηλαδή με το 1/10 της δυναμικότητάς του, λόγω έλλειψης προσωπικού“. Και κατέληξε λέγοντας ότι ” η κυβέρνηση θυμήθηκε το μείζον αυτό πρόβλημα, μόνο όταν το ανέδειξαν οι συνεχείς θάνατοι. Ακόμα και τώρα όμως, μένει μόνο στα μεγάλα λόγια. Άβουλη και αδύναμη να προχωρήσει σε μέτρα ουσίας και σε μεταρρυθμίσεις. Η αδιαφορία και η ανεπάρκειά της φθάνει μέχρι και τη μη τήρηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να εκτίθεται η χώρα διεθνώς και, το κυριότερο, ν’ απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών στους φυλακισμένους χρήστες και σώζει ζωές αλλά και υπηρετεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη θεραπεία“.
Έντονα αντέδρασε και ο Συνασπισμός. Ο Αλέκος Αλαβάνος με δήλωσή του επισημαίνει ότι ” μέσα στην τελευταία εξαετία έχουμε 360 θανάτους μέσα στις φυλακές. Στην πραγματικότητα έχουμε επιστροφή της θανατικής ποινής από το παράθυρο. Γιατί δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές, η στοιχειώδης στήριξη, το προσωπικό, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ανεκτή κατάσταση που να μη θυμίζει το «Εξπρές του Μεσονυκτίου», όπως θυμίζουν σήμερα οι ελληνικές φυλακές.” Και πρόσθεσε ακόμα: “ν ομίζω ότι χρειάζεται ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους για τα δικαιώματά τους, όπως κάποτε υπήρχε για τους πολιτικούς κρατούμενους. Για το δικαίωμά τους στη ζωή. Για το δικαίωμά τους να μην είναι στη φυλακή, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, αν έχουν κάνει ένα πολύ ελαφρύ παράπτωμα. Για το δικαίωμά τους να έχουν εναλλακτική ποινή εκτός φυλακής, για ορισμένα αδικήματα, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρε. Για το δικαίωμα να επιβιώσουν, εφόσον παραμείνουν μέσα στις φυλακές, με συνθήκες οι οποίες δεν θα βγαίνουν έξω από τα όρια του στοιχειώδους ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας”
(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ)