Σκόπελος: Εξουδετερώθηκε γερμανική νάρκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Σκόπελος: Εξουδετερώθηκε γερμανική νάρκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Εξουδετέρωση γερμανικής Νάρκης Αγκυροβολίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου YT

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για την ανέλκυση και εξουδετέρωση γερμανικής νάρκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σκόπελο.

Μεγάλη επιχείρηση για την ανέλκυση και την εξουδετέρωση γερμανικής Νάρκης Αγκυροβολίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου, πραγματοποιείται από το πρωί, από το Πολεμικό Ναυτικό, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την συμμετοχή όλων των υπηρεσιών και του δήμου.

Η νάρκη, τύπου GV, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας της ΓΓΠΠ, βρέθηκε το 2016, από έναν ψαροντουφεκά, κοντά στην ακτή, στην θέση Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει προσπάθεια ανέλκυσης της, καθώς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ και σε περίπτωση έκρηξης θα υπήρχε κίνδυνος ζημιάς στην ηλεκτροδότηση των Σποράδων.

Τώρα, όμως μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η απομάκρυνση της νάρκης.

Για το σκοπό αυτό μετά από επικοινωνία του κ. Χαρδαλιά με τον δήμαρχο Σκοπέλου, Σταμάτη Περίσση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την συμμετοχή όλων των φορέων και του ΔΕΔΗΕ, κατά την οποία καταρτίστηκε ειδικό σχέδιο, ώστε να απομακρυνθεί το ταχύτερο και με ασφάλεια η νάρκη, που έχει ήδη φθαρεί σε μεγάλο βαθμό.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, για την ασφαλή έκβαση της επιχείρησης και την αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου, ολοκληρώθηκε σήμερα, στις 08.30 το πρωί, οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 μέτρων, από τις περιοχές τόσο από τη θέση εντοπισμού της νάρκης, όσο και κατά την πορεία ρυμούλκησης έως την προτεινόμενη από το Πολεμικό Ναυτικό θέση εξουδετέρωσής της.

Από τις 10.00 το πρωί, στο σημείο της νάρκης βρίσκονται μόνο οι βατραχάνθρωποι του Π.Ν., οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη την επιχείρηση αποκόλλησης της και στη συνέχεια θα την ρυμουλκήσουν σε προκαθορισμένο σημείο, όπου θα προβούν σε εκούσια έκρηξη.

Για την επιχείρηση έχει μεταβεί στη Σκόπελο ειδικό κλιμάκιο της ΓΓΠΠ, με επικεφαλής τον διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβο Θεοδώρου, προκειμένου να διασφαλίσει τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή απομάκρυνση της νάρκης και την εξουδετέρωσή της, καθώς και την προστασία των πολιτών σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο δράσης.

Στην επιχείρηση εξουδετέρωσης της νάρκης εκτός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν ειδικά κλιμάκια, του Δήμου Σκοπέλου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΔΔΗΕ και του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα