SOS από Φαλάσαρνα – Ξαπλώστρες έχουν καταλάβει την παραλία

SOS από Φαλάσαρνα – Ξαπλώστρες έχουν καταλάβει την παραλία
Παραλία Φαλάσαρνα στα Χανιά INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η "Πρωτοβουλία Πολιτών - Save Falasarna" καταγγέλλει την παράνομη κατάληψη άνω του 80% της παραλίας Φαλάσαρνα από ομπρελοκαθίσματα ενώ καταγράφει μία σειρά αυθαιρεσιών από επιχειρηματίες της περιοχής.

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες ή “Κίνημα της Πετσέτας”, όπως έχει γίνει γνωστό, έφτασε και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην παραλία Φαλάσαρνα στα Χανιά, με τους πολίτες να καταγγέλλουν μια σειρά αυθαιρεσιών από επιχειρηματίες, που έχουν τοποθετήσει παράνομα ομπρελοκαθίσματα σχεδόν σε όλο το μήκος της Παχιάς Άμμου, της πιο διάσημης παραλίας της περιοχής, σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, όπως αναφέρουν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η “Πρωτοβουλία Πολιτών – Save Falasarna” , η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τ.μ.) εκ των οποίων, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα μόλις το 30%, δηλαδή περίπου 170 τ.μ., επειδή πρόκειται για περιοχή Natura.

Αντιθέτως, όμως, φαίνεται πως έχει καταληφθεί πάνω από το 80% της παραλίας, με τις χρεώσεις στις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι και τα 300αν είναι στην πρώτη σειρά.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 14 συλλήψεις επιχειρηματιών της περιοχής για παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, χωρίς αυτό να έχει οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους από την παραλία.

Εκτός αυτού, γίνεται λόγος για άνω του επιτρεπόμενου ορίου jet ski, για “τετράτροχες γουρούνες που θερίζουν τις αμμοθίνες”, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις (παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 3937/2011), καθώς και για καταπάτηση του χώρου, όπου φύεται το προστατευόμενο από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ Androcymbium rechingeri και η μετατροπή του σε “απέραντο πάρκινγκ οχημάτων”.

Γουρούνα στην παραλία Φαλάσαρνα στα Χανιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

“10 γιατί για τη Φαλάσαρνα”

Σε ανακοίνωση της με τίτλο “10 γιατί για τη Φαλάσαρνα”, η Πρωτοβουλία πολιτών για να σώσουμε τη Φαλάσαρνα – #Save Falasarna στοιχειοθετεί τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή και απευθύνει 10 ερωτήματα προς την Πολιτεία.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Το τελευταίο διάστημα έχει ανακινηθεί πανελλαδικά το πρόβλημα με την υπερτουριστικοποίηση και πιο ειδικά όσον αφορά τις συνέπειες που αυτή έχει στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών της χώρας. Από την Αττική, την Μύκονο και την Ρόδο, ως τα κινήματα πολιτών στην Πάρο και την Λευκάδα, έχει γίνει σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο η αντίσταση των πολιτών μπορεί να τη σταματήσει.

Όσον μας αφορά ως κίνηση έχουμε αναδείξει τις προσπάθειες συγκεκριμένου επιχειρηματία να ιδιωτικοποιήσει και ιδιοποιηθεί την παραλία παχιά άμμος (μεγάλη παραλία) στη Φαλάσαρνα, μέσω ενός φαραωνικού τουριστικού χωριού!!! Μια παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που διαλαλεί την περιβαλλοντική του ευαισθησία, την ίδια στιγμή που πρωταγωνιστεί σε ένα σύνολο παραβάσεων. Και είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που ακόμα και τώρα κάνει αιτήσεις να στήσει “καντίνες” σε όλο το μήκος της παραλίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος την απαράδεκτη νομοθεσία περί όμορων επιχειρήσεων,να “κλείσει” και καταλάβει όλη την μεγάλη παραλία.

Γι’ αυτό λοιπόν απευθύνουμε 10 ερωτήματα, σε κάθε κρατική υπηρεσία, που απ’ ότι φαίνεται έχουν μεγάλη “δυσκολία” να επιβάλλουν το νόμο, στις λίγες περιπτώσεις που αυτός προστατεύει το δημόσιο συμφέρον…

1. Πρόσφατα έγινε έλεγχος της αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλασάρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών (εμείς μάθαμε για εργαζόμενους-αυτοφωράκηδες), γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν. Μετά τι έγινε; Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν άλλες συνέπειες; Ξηλώθηκαν τα ομπρελοκαθίσματα; Μπήκαν πρόστιμα; Αν όχι γιατί;

2. Η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου, προς τις επιχειρήσεις, για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε ένα μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από το Μάιο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είχαν κάνει όλοι αίτηση στο Δήμο έως 23 Ιουνίου η αν εκμεταλλεύτηκαν το παραθυράκι που τους δίνει ο νόμος, να κάνουν αίτηση μέσω κτηματικής υπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και μετά.. Το δεύτερο ερώτημα είναι μπορεί μια επιχείρηση, για παράδειγμα στο παλιό λιμάνι των Χανίων, να βάλει τραπέζια χωρίς άδεια; Αν όχι γιατί μπορεί στην παραλία; Τα τυχόν “λάθη” της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι λάθη ή είναι τρόπος κακοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ελληνικών ακτών;

3. Ακόμα κι αν είχαν άδεια, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τμ) εκ των οποίων, επειδή είναι περιοχή Natura, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα το 30%, δηλαδή κάπου 170 τμ. Η παρακάτω φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει για κατάληψη χώρου άνω των 5 στρεμμάτων και είναι σαφές ότι έχει καταληφθεί άνω του 80% – και όχι το 30% που λέει η νομοθεσία. Γιατί δεν ενεργοποιείται καμία υπηρεσία;

Παραλία Παχιά Άμμος, Φαλάσαρνα Facebook / Save Falasarna

4. Οι συμβάσεις ορίζουν κι άλλα πράγματα, όπως ότι μεταξύ θάλασσας και ομπρελοκαθισμάτων πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 5μ. Σε διάφορα μέρη της παραλίας η απόσταση αυτή δεν τηρείται. Γιατί οι κρατικές υπηρεσίες κάνουν ότι δεν το βλέπουν;

5. Οι συμβάσεις επίσης ορίζουν ότι δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές, τα πάρτι, η ένταση μουσικής άνω των 50 Ντεσιμπέλ κοκ. Σε όλα αυτά υπάρχουν παρανομίες. Και το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι οι συμβάσεις αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί παρανομία, λύεται αυτόματα η σύμβαση! Σε καταγγελίες που έχουν υπάρξει, γιατί δεν λύεται η σύμβαση;

6. Στο κεντρικό τμήμα της παραλίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ. Δε θα αναφερθούμε στο ποιοι έχουν άδεια και ποιοι όχι, καθώς 25 Ιουλίου έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αλλά τα jet ski είναι εκεί από το Μάιο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος λέει ότι κάθε τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει έως 3 jet ski και η συγκεκριμένη έχει 10-11! Είναι η ίδια με τις τετράτροχες γουρούνες που οργώνουν τις αμμοθίνες και η ίδια που θα εφαρμόσει αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο όταν φτιάξουν το τουριστικό χωριό! Αν όλα αυτά σας φαίνονται κωμικοτραγικά, δοκιμάστε να πάρετε το λιμεναρχείο τηλέφωνο για να αναφέρετε το γεγονός. Ως εκ θαύματος δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα! Γιατί;

7. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μεγάλο beach bar, με εγκαταστάσεις, τσιμεντόπλακες, τοίχους σε χώρο παλαιού αιγιαλού που έχει μισθώσει η ΕΤΑΔ. Η μίσθωση αφορά τροχηλατή καντίνα! Αλλά ποιο κράτος θα ελέγξει τις παρανομίες που κάνει το κράτος;

8. Η παραλία Φαλάσαρνα έχει αμμοθίνες που καθημερινά οργώνουν οι μηχανοκίνητες γουρούνες. Έτσι, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 3937/2011, παραβιάζεται η απαγόρευση κίνησης τροχοφόρων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως οι αμμοθίνες. Γιατί δεν παρεμβαίνει κάποιος;

9. Τον ίδιο νόμο παραβιάζει και μετατροπή του χώρου που φύεται το προστατευόμενο από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ Androcymbium rechingeri, σε απέραντο παρκινγκ αυτοκινήτων. Γιατί οι κρατικές υπηρεσίες δεν ενεργοποιούνται, παρά τα πρόστιμα από την Ε.Ε.;

10. Τελευταίο που δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου το αφιερώνουμε σε όσους πιστεύουν ότι αν δώσουμε τις παραλίες μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή θα φέρει ανάπτυξη και ως εκ τούτου έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν και όταν πάρουν άδεια θα πληρώσουν προς δήμο και ελληνικό δημόσιο, με βάση τις συμβάσεις που έχουμε δει, μια τιμή περίπου 10 €/τμ για ένα ολόκληρο έτος. Δηλαδή για μια σύμβαση που αφορά 500 τμ θα πληρώσουν 5000 €/έτος.

Τα συγκεκριμένα ομπρελοκαθίσματα χρεώνονται 20 έως και 80 ή και 300 € αν είναι στην πρώτη σειρά. Κάντε το πολλαπλασιασμό για μια επιχείρηση που διαθέτει 100 ομπρελοκαθίσματα (100*80=8.000 ευρώ, δηλαδή το κόστος της ετήσιας ενοικίασης είναι η είσπραξη μισής και μόνο ημέρας) και θα δείτε ότι μιλάμε για πλιάτσικο εις βάρος των Κισσαμιτών, των Χανιωτών αλλά και όλων των επισκεπτών. Και θα καταλάβετε επίσης γιατί ο “επενδυτής” θέλει διακαώς να κλείσει την παραλία προς αποκλειστικό όφελός του, καθώς μεγαλύτερο και ευκολότερο κέρδος έχει η παραλία από οποιοδήποτε κατάλυμα.

Αν ένα ζευγαράκι στήσει μια σκηνή κάτω από ένα αλμυρίκι θα κινητοποιηθούν λιμενικό, αστυνομία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο, μπορεί να οδηγηθούν και στο κρατητήριο. Θα επιβληθεί ο “νόμος και η τάξη”.

Στην περίπτωση των παραπάνω 10 παρανομιών το δόγμα “νόμος και τάξη” δεν ισχύει. Βασιλεύει η ασυδοσία, η διαπλοκή, ο νόμος της ζούγκλας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμα τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλασάρνας.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα