ΣτΕ: Παραμένει η πειθαρχική ποινή κατά της Γ. Τσατάνη

Διαβάζεται σε 2'
Η Γεωργία Τσατάνη
Η Γεωργία Τσατάνη Eurokinissi

Απορρίφθηκε η προσφυγή Τσατάνη για ακύρωση της πειθαρχικής ποινής που της είχε επιβληθεί σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Στην απόρριψη της αίτησης της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που ζητούσε την ακύρωση της επιβληθείσας από τον Άρειο Πάγο πειθαρχικής ποινής για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενοπούλου, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα ως απαράδεκτο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το δικαστήριο θεώρησε εαυτόν αναρμόδιο να επιληφθεί της πειθαρχικής υπόθεσης. «Τα κατά τα άρθρα 91 §§ 1, 2, 3 του Συντάγματος και 95 του ν. 1756/1988 πειθαρχικά συμβούλια των δικαστικών λειτουργών εντάσσονται στη δικαστική και όχι στη διοικητική οργάνωση της Πολιτείας, ενώ σύμφωνα με τα άρθρα 91 §4 του Συντάγματος και 105 §6 του ν. 1756/1988 οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως» αναφέρεται και συνεχίζει: «Τα εν λόγω πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «δικαστήρια», κατά την έννοια του άρθρου 6 §1 ΕΣΔΑ, καθόσον συγκροτούνται –κατά πλειοψηφία ή εξ ολοκλήρου– από ανώτατους ή ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, οριζόμενους κάθε έτος με κλήρωση, και, ως εκ τούτου, παρέχουν αυξημένες εγγυήσεις ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης, αποφαίνονται δε κατά τρόπο δεσμευτικό εντός της δικαιοδοσίας τους, με βάση κανόνες δικαίου και στο πλαίσιο οργανωμένης διαδικασίας αναλυτικώς προβλεπόμενης στον νόμο (ν. 1756/1988), ενώ οι πειθαρχικώς διωκόμενοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται κατά τη συζήτηση της υπόθεσης –μόνοι ή με δικηγόρο– και να λαμβάνουν τον λόγο, να υποβάλλουν υπομνήματα και να ασκούν έφεση κατά των οριστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σε πρώτο βαθμό».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώην εισαγγελική λειτουργό, η οποία στην αίτησή της έκανε λόγο για παραβίαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού 60 ημερών σχετικά με την υπόθεση της αφαίρεσης της δικογραφίας του Βγενόπουλου από τα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς και τη μετέπειτα αρχειοθέτησή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα